Кметът Пламен Стоилов вчера провери как върви ремонтът на музея „Баба Тонка“. В момента там се извършват довършителните работи по реконструкцията. Кметът заедно с главния архитект Живка Бучуковска и зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров огледаха историческата сграда и разговаряха с работещите на обекта.
Всеки дребен детайл е от огромно значение за цялостния облик на сградата и впечатлението, което тя ще остави у посетителите, заяви кметът Стоилов.
Всяка седмица с арх.Бучуковска сме тук, наблюдаваме как се движи работният процес, каза зам.-кметът Григоров. Остават дребни детайли - финалното боядисване на сградата, както и някои допълващи дейности по подземния етаж в къщата, обясни той. Григоров увери, че всичко върви по план и в първите дни на февруари ремонтът ще бъде завършен официално. След това остава вече грижата на Историческия музей да бъдат подредени и оформени експозициите, добави Иван Григоров.
Музеят на именитата българка е затворен повече от 25 години. През 2012 година, когато бе отбелязана 200-годишнината от рождението на Баба Тонка, бяха осигурени 230 000 лева и през ноември същата година започна ремонтът на сградата. Внезапно срутване на една от стените наложи работата да бъде спряна и да се изготви нов проект. Това отложи сроковете за отварянето на музея, които Общината си беше поставила.