Служителят от магазина за кашерни храни в Париж, който бе възхваляван герой заради спасяването на живота на заложници при терористична атака този месец, бе удостоен тържествено с френско гражданство, предаде Ройтерс.

Церемония по натурализацията на 24-годишния мюсюлманин от Мали Ласана Батили се състоя пред многобройна публика. На нея присъстваха френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов и премиерът Манюел Валс, които го определиха като модел за почтеност и отстояване на републиканските ценности.

Казньов похвали Батили за неговата "смелост и героизъм".
По думите на министъра

хуманният акт на малиеца е "символ на исляма на мира и толерантността".

"Много съм щастлив да имам двойно гражданство", каза усмихнат младежът, който получи и медал за заслуги.

"Да живее свободата, да живее солидарността, да живее Франция!", извика той, като скромно заяви, че не се възприема за герой.
Батили е пристигнал във Франция през 2006 г., а пет години по-късно се е сдобил разрешително за законна работа. Миналата година е подал документи за френско гражданство.

Малиецът получи обществено признание във Франция, заради действията си на 9 януари, когато спаси живота на много хора в магазина за кашерни храни в Париж при нападението, в което джихадист уби четири човека.

Заради героичните действия на Ласана Батили в неделя (18 януари) в интернет се появи и петиция да му бъде предоставено френско гражданство. Веднага подписа си под петицията поставиха 300 хил. души.

Какво се случи в супермаркета на 9 януари?

На злополучната дата еврейски супермаркет бе атакуван от радикалния ислямист Амеди Кулибали. След нахлуването на ислямиста в магазина, Батили помогна на петима души, сред които и деца, да се скрият в хладилната стая на супемаркета и спря охлаждането в нея.
В даден момент от заложническата криза Кулибали все пак си дал сметка, че има скрити заложници и наредил на Батили да ги извади от хладилната стая. Намесата на младия служител в началото на заложническата криза обаче е попречила на Кулибали да застреля някои от петимата укрити заложници. Още в началото на заложническата криза, след като нахлу в магазина Кулибали уби четирима души.