Ако се разхождаме всеки ден по 20 минути, можем да прибавим още няколко години към живота си, смятат специалисти, цитирани от „Дейли мейл“.
Липсата на физическа активност убива два пъти повече хора, отколкото затлъстяването, предупреждават учените от университета в Кембридж.

Резултатите от изследването, в което участвали 334 000 души, сочат, че дори малко количество физическа активност удължава живота.
Двадесет минути ходене дневно намаляват риска от преждевременна смърт с почти една трета, твърдят експертите.

Учените не могат да кажат колко години можем да спечелим, ако преминем от неактивен към умерено неактивен рижим на живот.

Дори хората, които страдат от затлъстяване, могат да намалят с близо 16% риска от преждевременна смърт, ако ходят по 20 минути на ден.
„При тези, чието тегло е в рамките на нормата, вече се говори за близо 30% намаляване на този риск“, допълват специалистите.

„Посланието е просто – дори малкото физическа активност дава положителни резултати за здравето. Въпреки че според нашето изследване и 20 минути дневно ще окажат влияние, трябва да се стремим към по-високи цели“, обяснява Улф Еклънд – автор на изследването.
Данните сочат, че от 9,2 млн. смъртни случаи в Европа – 337 000 се дължат на затлъстяване.

Оказва се обаче, че 676 000 души, което е почти двойно повече, може да са намерили смъртта си заради липса на физическа активност.
„Дали ще ходите пеша, ще карате колело, или ще се качите по стълбите – ежедневната физическа активност ще намали риска от развитие на сърдечни заболявания“, обясняват още специалистите.

По време на кратката 20-минутна разходка ще изгорите между 90 и 110 калории.