Много съм впечатлена от това как Румъния се справя с корупцията, призна вицепремиерът Меглена Кунева на пресконференция в Русе след двудневното си посещение в Букурещ. Според нея в северната ни съседка са минали през огън и вода в борбата с корупционните практики и България може да заимства опит в това отношение. Задачата на България е да догони Румъния в това отношение, каза Кунева и припомни, че ако преди известно време нашата страна е имала притеснение, че двете държави вървят в пакет и северната съседка е изоставала, днес картината е друга. По отношение на Шенген не искам успехът на България да бъде в това да спираме съседите, обобщи вицепремиерът.
Докато у нас има дълъг и объркващ списък с институции, към които хората биха могли да се обръщат със сигнали за корупция, в Румъния има два субекта, но те действат решително, посочи Кунева. Тя заяви решителност в България да се въведе румънският модел на Агенцията по антикорупция и Специалния директорат в прокуратурата. За това обаче са нужни и силни и принципни личности, поясни тя, като добави: „Щом в Румъния са го направили, не може ние да не можем! Политика в момента се прави от силни хора, за страхливци няма място!“. Аз мечтая да се появи българската Лаура Кьовеши /главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния DNA - б.а./ и съм сигурна, че ще се намери такава силна и последователна личност, каза Кунева.
Тя съобщи още, че по време на двудневната си визита в Букурещ е предложила четири проекта, с които България и Румъния да кандидатстват заедно по Плана Юнкер. Те са за вертикален газов коридор между двете държави, за изграждането на два моста по Дунав - между Силистра-Кълъраш и Никопол-Турну Мъгуреле, и за подобряване на навигацията в участъка на реката между двете страни чрез специални хидросъоръжения. Четвъртият проект директно засяга Русе, той е за 160 милиона евро, поясни Кунева. Русе продължава да бъде център на моята лична пристрастност, каза вицепремиерът, като добави, че и в новото си политическо качество тя продължава да фокусира вниманието си върху потенциалните възможности на града, откъдето влезе в политиката преди 14 години.
Завчера тя проведе среща и с местните ръководства на партиите от Реформаторския блок. Вече има решение на предстоящите наесен местни избори реформаторите да се явят като коалиция.