Месец преди откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи в Русия бяха въведени мерки за сигурност, безпрецедентни за олимпийското движение, съобщи АФП.
От днес влизането на автомобили в 350-хилядния Сочи ще се извършва контролирано, а
достъпът до града на външни автомобили е забранен,
освен ако нямат специално разрешително. Въвеждат се и ограничения за корабоплаването в Черно море.
Засилено е присъствието на органите на реда, разположени още от ноември в този балнеолечебен курорт, намиращ се между Черно море и Кавказ. Около 37 хил. полицаи и войници ще бъдат мобилизирани да гарантират сигурността на игрите.
Наблюдение ще се извършва и от Космоса чрез сателити,
каза министърът на извънредните ситуации на Русия Владимир Пучков. Военните ще разположат в Сочи и зенитни комплекси "Панцир-С1", ново поколение ракети земя-въздух.
Русия ще следи също така всички комуникации, благодарение на система, която позволява на Федералната служба за сигурност да има достъп до всички телефонни и интернет комуникации.
Новите разпоредби влизат в сила месец преди Олимпийските игри (7-23 февруари) и ще важат до 23 март, седмица след закриването на Параолимпийските игри (7-16 март). Олимпиадата в Сочи е най-голямото международно събитие, организирано от Русия след разпадането на СССР през 1991 г., и президентът Владимир Путин особено държи да го превърне във витрина на постиженията на Русия, отбелязва АФП.
Опасенията от атентати се засилиха заради двете самоубийствени нападения от края на декември във Волгоград, при които загинаха над 30 души.