Земеделските производители са готови на протестни действия срещу тихомълком приетите около Коледа изисквания да осигурят връзка с НАП и нивомери за ведомствените си бензиностанции. Вчера по въпроса заседава Управителният съвет на русенския фермерски съюз „Дунавско зърно“, срещу промените се обявиха вече няколко национални браншови организации.
„За вторник е насрочена среща с премиера Бойко Борисов, ако на нея не се постигне съгласие, вероятно ще преминем към протестни действия, каза председателят на „Дунавско зърно“ Иван Караиванов, който е и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Промените в Закона за ДДС са публикувани в извънредния брой на Държавен вестник на 24 декември. Според тях земеделските стопанства трябва да бъдат оборудвани с фискални и нивомерни устройства при зареждане на селскостопанските машини с течно гориво за производствена дейност и това трябва да стане от 1 януари. За изпълнението на изискванията се дават точно два работни дни, а потърпевшите дори не разбират веднага за проблема си. Тъй като текстовете са записани в преходните и заключителни разпоредби, никой не им е обърнал внимание при приемането на закона. Земеделското министерство и парламентарната аграрна комисия са също толкова изненадани като нас, обясни Караиванов.
Монтирането на подобни устройства струва 15 000 лева и е допълнителна ненужна финансова и административна тежест, която фермерите обработващи 1000-2000 декара не могат да си позволят, смята председателят на „Дунавско зърно“. Дискусии по този казус се водиха в края на 2012-а и в началото на 2013 година по време на управлението на ГЕРБ, но поради липсата на достатъчно мотиви и аргументи от страна на Министерството на финансите и сериозните затруднения за фермерите, тогава промените не бяха приети, припомни Караиванов. Ние не сме търговци, не продаваме гориво, а и досега всяко зареждане на бензиностанциите ни се наблюдаваше от Контролно-техническата инспекция и НАП, каза той.