В телефонен разговор с енергийния министър Теменужка Петкова руският ѝ колега Александър Новак е поискал българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждането на морската част на газопровода "Южен поток", съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

Петкова, на свой ред, посочила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени,
а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Техният разговор става на фона на обявеното от руския президент Владимир Путин още в началото на декември спиране на проекта, както и за заявката на премиера Бойко Борисов, че България ще продължи подготвителните дейности по реализацията на "Южен поток", изчаквайки официалната позиция на "Газпром".

В хода на телефонния разговор министър Петкова коментирала, че България досега не е уведомена официално има ли промяна в позицията на Русия спрямо проекта. Тя е информирала Новак и за идеята да се създаде газов разпределителен център във Варна, където морската тръба излиза на сушата.
Новак пък отговорил, че Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България,
но ако го получи, е готова да го разгледа.

Енергийният министър е подчертала, че "Южен поток" е важен за България заради очакваното икономическо оживление и новите работни места покрай строителството, но е повторила българската позиция, че изграждането трябва да става по европейските правила.
Петкова е поканила Новак да посети България в удобно за него време, за да може разговорите по тези и други теми да продължат.