„От 1992 година живея в България. Имам семейство, а преди години имах бизнес, пари и исках да си купя по-голям апартамент. Открих подходящо жилище чрез моя позната от агенция за недвижими имоти и бях готов на сделка. Преди това обаче исках да се уверя, че всичко е изрядно - затова отидох при нотариус да провери апартамента. Исках и продавачът лично да присъства. Всичко това стана и бях уверен, че няма проблем“. Това заяви вчера пред съда 46-годишният сириец Меджид Рустом, който заедно със съпругата си Албена са потърпевши от имотна измама. Те бяха конституирани като частни обвинители редом с прокуратурата по скандално дело, по което подсъдими са четирима души - 46-годишният Венелин Манолов, 39-годишните Ангел Ангелов и Пламен Пенчев и 55-годишният адвокат и председател на Общинската избирателна комисия Иван Иванов.
Цялата работа, в която се смята, че те са намесени, звучи колкото просто, толкова и трагично - продали на Рустом апартамент, който изобщо не се продавал и без истинската му собственичка да има представа за това. Росица Константинова се върнала от чужбина след сигнал на свой познат, че на терасата й виждал чужди хора. И така се оказало, че сириецът бил подмамен да хариже 34 000 евро. Според обвинението, във фиктивната сделка участвал адвокат Иванов, който бил пълномощник уж на собственика на имота и се разпореждал от негово име. Той носел ключовете и документите за апартамента, водел на огледи и кандидат-купувачите. Когато Меджид обаче настоял да се види очи в очи с продавача и тогава да сключат сделка, в ролята на мнимия собственик Върбан Илиев влязъл Пламен Пенчев. Според свидетелските показания в деня на покупко-продажбата той не изглеждал като заинтригуван продавач, а напротив - мълчал и не се интересувал от случващото се, като дори не искал парите от сделката. Обвинението твърди, че Пламен бил накаран от Венелин и Ангел да влезе в ролята на Върбан.
След два неуспешни опита за даване на ход на делото заради отсъствие на адвокати, вчера то най-сетне тръгна. Освен семейство Рустом, разпитани бяха над 15 свидетели, между които четирима служители в нотариални кантори, занимавали се със случая, трима адвокати и близки на страните в процеса.
Самият Меджид разказа, че сделката за покупката на жилището в бл.“Венера“ на ул.“Плиска“ станала изключително бързо и той изненадал съпругата си с новата придобивка. На 2 юни 2009 година платил за новия си дом, като парите превел по специалната адвокатска сметка на Иван Иванов - нещо, за което изрично се настоявало, макар че сириецът носел парите кеш. Тъй като апартаментът бил в окаяно състояние, което свидетелите по делото описаха като „сметище“ и „клошарски вехтошарник“, всичко от него било изхвърлено и му бил направен основен ремонт. Съмненията, че нещо не е наред, се породили в началото на 2010 година, когато Рустом получил призовка от полицията. Униформените му обяснили, че издирват бившата собственичка на апартамента. Меджид обаче разказал, че жилището е купил от мъж. Половин година по-късно семейството разбрало, че е жертва на измама, след като собственичката на апартамента завела дело в съда, с което си поискала обратно имота. Делото впрочем още не е приключило и се чака решението на върховните магистрати, но на предишна инстанция съдът се е произнесъл в полза на Константинова. Въпреки това Рустом и до днес живеят в злощастния апартамент.
Щом разбрал за имотната схема, Меджид поискал обяснение от адвокат Иванов. Тогава сириецът забелязал и други съмнителни обстоятелства - бележката за платената сума била със задна дата - от април, а не от юни, когато реално бил платен апартаментът, и на нея нямало имена, нито подписи. Меджид твърди още, че документът изглеждал съмнително и далеч не като оригиналните бележки, а сякаш скалъпен на компютър.
„Всички надежди, че строим бъдеще на детето ни, се сринаха. Оттогава имам три инфаркта, получих диабет, а от 1 година имам нужда от сърдечна операция, но нямам възможност да я платя и я отлагам“, разказа още пред съда сириецът.
По време на разпитите на свидетелите стана ясно, че апартаментът е бил притегателен център на посегателства. А може би това е било част от проучването му дали става за обект на измама. Съседка чула опит за разбиването му, след който от полицията посъветвали да бъдат монтирани камери, за да се следи какво се случва с имота. На място да разпитва дали жилището се продава идвал и неизвестен кандидат-купувач.
Истинската собственичка на апартамента Росица Константинова също поиска да бъде конституирана като частен обвинител в процеса, но съдът сметна, че искането й не е основателно, тъй като тя не е ощетена и подлъгана.
Какво е обяснението на подсъдимите за случилото се с апартамента в бл.“Венера“, все още не е ясно. Четиримата заявиха, че ще разкажат своите версии, след като бъдат разпитани всички свидетели. Вчера стана ясно, че двама от тях продали апартаментите си на майките на приятелките си в периода, когато започнало разследването срещу тях.
Останаха да се чуят показанията на още петима души, между които и реалният Върбан Илиев от Горна Оряховица, чията самоличност е открадната, за да се сключи сделката. През януари, за когато делото бе отложено, предстои да стане ясно и кой е получил копие от нотариалния акт, в който се посочва, че Константинова е продала апартамента на Илиев - сделка, която всъщност никога не се е случвала.