Язовир „Бели Лом“ и язовир „Ломци“ се изпускат с 500 литра в секунда, което е половин кубик и е много малко, а язовир „Баниска“ - с 2 куб.метра. Това каза вчера областният управител Стефко Бурджиев по повод ситуацията в региона. Успокоителното е, че язовир „Бели Лом“ е пълен наполовина, което означава, че в него има около 13 млн. кубически метра. По-проблемен се оказа язовир „Баниска“ - малко над 8,5 млн. куб. м при обем от 10,5 млн. куб.м, посочи той.
Процесите се управляват до момента, в който върви изпускането на язовирите, започнат ли да преливат, процесът става неуправляем, коментира областният управител. Той даде пример с язовир „Баниска“, който прелива със 127 куб.м в секунда, което е 60 пъти повече от източваното водно количество в момента. Разпоредил съм, ако не вали през тези два дни, да завишат малко количеството, което изпускат от „Баниска“, за да свалим нивото и да осигурим по-голям обем. Така, ако при рязко влошаване на метеорологичната обстановка паднат по-големи водни количества, да можем да ги поберем в „Баниска“, каза още Бурджиев.
Той допълни, че три пъти е обиколил всички водни обекти и определено не е доволен. Затова е издал и заповедта, с която да регламентира поведението и действията на институциите, които са свързани с тази проблематика, и най-вече да ги накара да си взаимодействат. Като пример Бурджиев посочи терасата на Русенски Лом, която има няколко кладенци, от които се подава вода, но кладенецът в района на Красен е удавен. Ако допуснем включването му повторно в системата, това не бива да се случва без строгия контрол на водата от РЗИ, каза той.
Бурджиев коментира, че дигите са в плачевно състояние, и то не отсега, и допълни, че компрометирани участъци има само в района на Красен. Говорил съм с кмета на Иваново Георги Миланов незабавно да се предприемат действия и да направим укрепване на тези участъци, защото са направили само частично тампониране и то не е направено както трябва. Иначе кладенците нямаше да бъдат удавени, обясни областният управител.