Тампонирана скъсана дига край Красен поддаде под напора на пълноводния Русенски Лом в петък и вода заля 500 дка ниви и няколко двора на къщи в селото, съобщи вчера директорът на пожарната Димитър Павлов. 12 спасители веднага са изпратени на място, но въпреки натрупаните чували с пясък и положения огромен труд течът от реката не бил преодолян. Голяма помощ ни оказа кметицата на Красен Йорданка Чурова, благодарение на която в борбата с реката се включиха и доброволци, посочи още Павлов.
Водата е заляла и петте кладенеца, от които селото се захранва с питейна вода. В момента помпите са спрени, за да не засмучат тиня, но вода за хората в селото има от резерва, съхраняван в резервоари. След отдръпване на реката помпите отново ще заработят.
„В събота обиколих всички контролни точки по Ломовете в региона и вечерта събрах оперативния щаб в Нисово“, каза вчера за „Утро“ областният управител Стефко Бурджиев. На срещата са присъствали Илиян Димов – главен инженер на „Напоителни системи“-София, управителят на русенския клон Валя Ефтимова, собственици и ползватели на язовири. Те са обсъдили организацията за превенция на риска и за прецизиране на събирането и анализирането на информацията. Установено е, че язовирите изпускат минимални количества, които не могат да доведат до наводнения. Като пример Бурджиев посочи язовир „Бели Лом“, който изпуска 500 литра в секунда. Същото количество се изпуска и от язовир „Ломци“. Както „Утро“ вече писа, „Баниска“ изпуска по 2 кубика в секунда при норма 6 кубика. Това ясно показва, че наводнението в Красен е от валежите, защото Ломовете са в коритата си и водата стига до основите на дигите, посочи губернаторът. И обясни, че вчера се очакваше водните нива да се повишат с 30-40 см, но ако валежите спрат, те ще започнат да падат.
Прогнозата на синоптиците обаче сочи, че валежи ще има днес, утре и в сряда. Единствената ни надежда е те да бъдат слаби, за да се успокоят Ломовете, каза още Стефко Бурджиев. Вчера той издаде заповед, с която на кметовете и ангажираните със защитата на населението институции разпорежда конкретни мерки за минимизиране на щетите от водното бедствие.