Зъболекар от Варна изровил дупка колко орех в устата на пациентка, докато й вадил корен. За интервенцията, извършена от 27-годишния д-р Живко Йорданов, разказа пред „Телеграф” потърпевшата Росица Павлова от Шумен.
Пети месец след посещението си в кабинета на доктора във варненския кв. „Аспарухово” жената се храни с протеини и пасирани храни, а нито един стоматолог у нас не се наема да прогнозира бъдещото й лечение.

На 12 юли жената получила зъбобол. Към услугите на стоматолога от кабинет номер 6 в болницата на „Аспарухово” я насочила нейна приятелка. „Не знаех дори кой зъб точно ме боли, усещах самата болка, докторът ме изпрати на рентген”, разказа Росица. След като дошла снимката, Йорданов я ужасил с предположението, че може да става дума за раково образувание и я пратил на нов скенер. След като няколко часа Росица мислела за ужасната диагноза и треперела за бъдещето, новата снимка разсеяла страховете й. „Спокойно, не е рак, корен за махане е, ела в сряда-петък да го махнем”, казал стоматологът.

„Ще извадим едно коренче”, й казал той на 17 юли. След малко обаче казал: „Нещата са по-сложни”. Вместо да свали моста, който имала Росица, той решил да го запази и да вади корен, без да го маха. „Хоп! Изгърмя здравият зъб, но това беше очаквано, ще гледаме да не изгърмим и другия”, обяснил докторът, който имал регистрация за стоматолог едва от 6 месеца.

Следва истински ужас за Росица. Йорданов й поставил общо 16 упойки, тя губила на няколко пъти съзнание. Росица помни, че я рязал с нещо като ъглошлайф. След почти четири часа на зъболекарския стол пристигнал съпругът на Росица Здравко. Когато той влиза, тя е със стола на земята надолу с главата, краката й са нагоре, а докторът се опитва да я свестява с „пръскалката за уста. По думите на съпруга на масата на доктора имало кости от венеца и устната кухина на пациентката.

За да махне корена, Йорданов къртил с инструмент за кюртаж, при което се отворила дупка. Стоматологът се оправдал, че заради оплетен корен трябвало да махне 2,5 см от горната челюст. Оказало се, че няма право да прави такива операции, но ги извършва, „понеже може”. Съпругът броил 200 лв. за услугата.

Здравко буквално отнесъл на ръце жена си до вкъщи. Заради отворен синус лекарят препоръчал тя да лежи 4-5 дни и да пие вино за разширяване на съдовете.

На Росица обаче й бил засегнат и нерв, заради което й се затворило дясното око, спряла и да чува. Тя потърсила помощ в Университетската болница „Света Марина” във Варна. Д-р Милко Дюлгеров от клиниката по орална и лицево-челюстна хирургия, който бил преподавател на Йорданов, събрал колегите си и им показал Росица с думите: „Гледайте Живко какво осакатяване е направил”.

Росица имала перфориран и натрошен синус. Тя била препратена във ВМА. Специалистите били учудени как още е жива. Никой не се наемал да направи сложната операция.

Временно положението било спасено с интервенция в клиниката на д-р Фикрет Абил в Тервел. Тъкан от бузата на пациентката била присадена на венеца и била поставена временна изкуствена мембрана. За постоянно лечение никой не се ангажирал дори с мнение. Семейството изпратило медицинската документация в Германия, там казали, че подобно лечение би струвало около 80 хил. евро.

Пациентката е сезирала варненската прокуратура. Подала е жалба и до Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Иска да бъдат отнети правата на Живко Йорданов, за да не пострадат и други.

„След посещението в кабинета му не съм го виждала. Чрез приятелка и чрез съпруга ми предложил да ми плати 20 хил. лв. и да си затварям устата”, разказва Росица. След като отказала офертата, Йорданов бил казал на Здравко: „Съдете ме тогава, няма осъден доктор досега. Делата у нас не се печелят, а се купуват”.