Международен фестивал на ледени скулптури „Русе Айс Фест 2014“ започва на 10 декември в алеята пред хотел „Дунав“ и на централния градски площад. 60 ледени блока с общо тегло 9 тона ще бъдат на разположение на майсторите на леден карвинг Дилън Корбет от Канада, Луиз Рибалта Кома-Крос и Хуан Карлос Мартинез от Испания, Руслан Коровков от Русия и Виктор Царски от Русе. Всеки от тях ще работи с 8 ледени блока, а скулптори от ателието на Sofia Ice ще изработят 5 по-малки творби с височина до 1 метър.
Фестивалът, който се организира от Община Русе и фондация „Русе - град на свободния дух“, ще възроди духа на зимната феерия и изкуството за извайване на фигури от лед, царял в града през 40-те години на миналия век. Тогава собственикът на сладкарница „Швейцария“ Денчо Ножаров радвал минувачите със свои изваяния на именити личности и забавни герои. Сега  майсторите на ледения карвинг ще сътворят от лед фигури на тема „Русе - град на свободния дух. Русе - град новатор“. Кристалният лед е изработен в ателието на Sofia Ice по специална технология, която го запазва напълно прозрачен и безвреден за околната среда.
Леден бар ще допълва духа на ледената епоха. Той отваря на 10 декември в 17 ч и в него пълнолетните русенци ще могат да се почерпят с питие, като първите 300 ще го получат в ледени чаши. Барът е грижа на Дружеството на хотелиерите и ресторантьорите в Русе и ще остане да работи и след края на фестивала до 31-ви.
В съпътстващата програма на „Русе Айс Фест 2014“ ще могат да се видят още коледно огнено шоу на Клуб „Дивинитас“ - на 11 декември от 17 ч, концерти на открито на рок-групите OLD GUNS и ANEKDOT, а на 12 декември на сцената на ледения фестивал в 17.30 ч ще излезе струнен квартет „Интро“. Децата и техните родители ще могат сами да откриват замразени в леда подаръци.
Церемонията по награждаването на участниците в състезанието по ледено скулптиране ще бъде на 13 декември от 12 часа. Ледената експозиция ще остане на площада до нейното естествено разтопяване.