Майстори на ледените скулптори от Финландия, Холандия, Латвия, Литва, Украйна, Русия и България вече създават прозрачни приказки от 20 тона лед в халето на централния площад. Те интерпретират тазгодишната тема на ледения фестивал "Сребърните кънки", която връща малки и големи към едноименната книга на холандската писателка Мери Мейпс Додж. 
Директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова представи участниците в петото издание на Ruse Ice Fest 2018, а те разказаха какво моделират. Холандката Дамиан ван дер Велден вае "Ледена линия", която свързва в танц с кънки любовта между мъж и жена. Литовецът Таутвилас Повилионис изработва композиция, която е нарекъл "Опитайте се да влезете в моите обувки". Латвийката Санита Равина пресъздава безкрайността на живота чрез фигурата на момче, което се върти в колело. Юси Миетинен от Финландия създава един от героите в книгата на Додж и с него иска да внуши усещането за свобода, което изпитва кънкьорът. Даниел Кънчев майстори леден часовник и към него много други елементи от приказната книга, дала наслова на фестивала. Андрей Важински от Украйна се очаква днес да се включи в горещата атмосфера на леденото ателие. 
Кураторите на феста Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна, които за пети път канят участниците, също ще се представят с ледени изваяния, макар и извън конкурса. Те ще приготвят ледена шейна, с която ще могат да се снимат русенци и техните гости. 
На 7 декември в 17.30 ч ще бъдат обявени резултатите от арт състезанието и след това русенци ще могат да разгледат ледените скулптури, които ще останат в специалното хале при температура от минус 7-8 градуса до 14 февруари. От тази година и занапред айс фестът и ледената пързалка ще се развиват заедно, затова ги нарекохме "Ледено приключение", обобщи Ирена Петрова.