Обещахме на русенци атракции и мисля, че това, което очакват, е налице, каза кметът Пламен Стоилов по повод на открития вчера първи фестивал на пясъчните фигури. Оттук нататък ще е така: фестивали, карнавали, много емоции и забавления! - увери кметът, като добави, че той лично не се съмнява, че предстои едно страхотно шоу на брега на Дунава. Ние наистина се превръщаме в една страхотна фестивална дестинация - този път за нестандартни фигури, продължи той. И припомни, че след като миналата година Общината е направила с огромен успех два фестивала - на дървените и на ледените фигури, сега вече е дошло времето и на пясъчните фигури. 
Директорката на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова представи десетте участници от Литва, Латвия, Украйна, Русия, Япония, Чехия и България. Русенският участник е скулпторът Даниел Кънчев, който години наред участва в пясъчни фестивали. Неговата композиция ще изобрази емблемите на нямото кино - Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Българан.   
Двамата консултанти на фестивала Руслан Коровков и Ирина Тафлевская са бесарабски българи и не скриха радостта си да работят в Русе. Много ни харесва логото на града - „град на свободния дух“, каза Тафлевская, която намери паралел между логото и нагласата на скулпторите, които са хора на свободния дух. Те благодариха на Ирена Петрова за перфектната организация на събитието. 
Докато авторите ваят от пясък Спайдърмен, Мария-Антоанета, Черна котка, бял котарак, Уди Алън и други знакови за киното образи, публиката ще може да се забавлява със съпътстващата програма. След откриването снощи с изпълнения на струнен  квартет „Интро“ и огнено шоу на клуб „Дивинитас“, днес на кея ще бъде прожектиран филмът „Принцесата на Монако“ с Никол Кидман, утре вечер - „Дани Колинс“ с Ал Пачино. На 12-и ще има концерт на Бигбенд Русе, а в събота - голямо детско шоу и вечерта концерт на рок група „Епизод“.
Награждаването на участниците ще бъде на 14 юни от 12 часа. Кой ще определи и класира победителите още не е ясно, тъй като тепърва предстои да се определи журито, каза Ирена Петрова. Според нея в комисията ще влязат представители на Общината, архитекти, хора от културата и от фондация „Русе - град на свободния дух“.
След приключването на фестивала пясъчните скулптури ще бъдат обработени по специален начин, за да останат на кея до есента. След това ще помислим какво да правим с пясъка, който е над 600 тона, обеща кметът Стоилов.