10 от най-великите световни изобретения и иновации ще ваят от пясък скулптори от 8 държави по време на третия пясъчен фестивал в Русе, който беше открит в петък на понтон 9 на кея с концерт на Валди Тотев. Сред участниците има двама българи - Огнян Читаков, който ще твори композицията „Общуването на Бел“, посветена на изобретяването на телефона, и Светлозар Лисичков, който ще пресъздаде интернет в материален пясъчен образ. Сънят на Менделеев също ще се сбъдне в пясък, а по темата ще твори руснакът Руслан Коровков. Мариел Хийселс от Холандия е избрала темата „Прозрение“ или какво става вътре в мозъка, а в „Търсенето на Левитан“  с компас ще се впусне Рейчъл Стъбс от Великобритания. Украинката Маргерита Теллалим ще се вдъхновява от „Невидимият свят на Льовенхук“ и микроскопа, а нейната колежка Ирина Тафлевская ще извае „Парната машина -въздишка на водата“. Фергюс Мулвани от Ирландия ще създава пясъчна математика. Италианецът Леонардо Уголини ще твори по темата „Движение на времето“ с пясъчно колело, а Бобисан Атисо от Република Того си е избрал „Вселената пулсира с честотата на Моцарт“. 
Десетте пясъчни фигури ще бъдат изработени от 700 тона пясък, като през цялото време русенци и гостите на града ще могат да наблюдават напредъка по скулптурите. Експозицията пък ще може да бъде разглеждана до късна есен и дори през зимата.
В тазгодишното издание на пясъчния фестивал са предвидени и редица развлечения. Ще бъде изграден пясъчен бар, на който през цялото лято ще се предлагат разхладителни напитки и летни коктейли. 
Тази вечер пък от 21 часа на кея пред понтон 8 ще има уникален плаващ концерт „От Виена до Русчук - на една река разстояние“. На него ще бъде представено музикалното наследство на различните народи, свързани от река Дунав. В концерта ще прозвучат характерните ритми и мелодии за всяка дунавска държава в класически и във фолклорен вариант. Музикантите от русенската филхармония и общинският духов оркестър на Велико Търново ще бъдат разположени на кораба „Вивалди“, който фирма „Дунав Турс“ предоставя. Предвидени са и редица визуални ефекти - водна стена с 3D мапинг прожекции, лазерни и светлинни ефекти над реката.
Наред с това по време на пясъчния фестивал ще бъде организирана четиридневна академия по пясъчно скулптиране за ученици и студенти с предварително заявено участие от 27 до 30 юни. На нея млади творци ще имат възможност да творят заедно с изявените скулптори. За най-малките пък ще има работилница в четири последователни съботи през юли от 10.30 до 12.30 часа.