„В Русе няма да бъде изграждан център за бежанци. Заради увеличения брой на задържаните нелегални имигранти през 2015 година са заложени дейности за преустройство и ремонт на помещение за временното им настаняване. В този арест бежанците ще бъдат задържани за срок до 24 часа, а след това ще бъдат изпращани в специализираните центрове в Любимец, Елхово и София“. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков от трибуната на Народното събрание. Наред с това МВР-шефът за пръв път официално посочи избраната за арест сграда - бившата казарма на Строителни войски, която сега се води на Гранична полиция.
Изказването му бе в отговор на въпроса на депутата от „Атака“ Любомир Владимиров, който попита какви са плановете на МВР за създаването на център за бежанци в Русе.
Министър Вучков поясни, че идеята за обособяване на допълнителен арест е дошла от окръжния прокурор Георги Георгиев по време на свиканото от служебния министър Йордан Бакалов национално съвещание на МВР с прокуратурата. Както „Утро“ писа, тогава Георгиев посочил, че ареста в Русе е с недостатъчен капацитет и не може да се справи с наплива от предимно сирийски нелегални имигранти.
Любомиров репликира министъра с думите, че „Атака“ е против създаването на какъвто и да е обект за бежанци около Русе и ще продължи да иска провеждане на референдум на тази тема.