Децата трябва да залягат над уроците в училище, за да могат да се реализират успешно след като пораснат - този приет в обществото модел се опитват да преобърнат собственикът на фабриката за мъжки костюми “Ричмарт” Мартин Йорданов и 14-годишната му дъщеря Мартина. Двамата са категорични, че децата могат и трябва да участват в различни бизнес проекти, да изграждат отрано предприемачески умения и да дават воля на фантазията за реализиране на конкретни идеи.
Това всъщност е “Ричмарт Джуниър” - проект, стартиран в “Ричмарт” по идея на Мартина. Невръстните предприемачи разработват дизайнерски костюми за деца, използват красиви щамповани платове и всякакви материали за направа на сувенири, тениски, шапки и какво ли не. Така могат да проследят целия процес на изграждане на един бизнес - от първоначалната идея до изработката на продукта и продажбата му на пазара.
Първите резултати вече са налице - костюмите, направени от висококачествени италиански и английски платове, изработени по модел създаден от деца и тинейджъри, наистина изглеждат страхотно. А в “Ричмарт” вече е обособено цяло дизайнерско студио с всякакви материали, инструменти и специализирана литература, в което бъдещите предприемачи могат да развихрят фантазията си.
Кой казва, че децата не могат да мислят. Това е дискриминация. Децата могат да участват в проекти и да градят, твърди Мартина. Самата тя стига до идеята след едногодишен престой в Англия, където завършва традиционна гимназия в Кентърбъри. Въпреки че се справя отлично и дори получава наградата за най-активен ученик, решава, че престоят там е просто загуба на време. Сега Мартина не ходи на училище в традиционния смисъл на този израз. Тя учи дистанционно в американски колеж, базиран във Флорида. За четири часа онлайн успява да премине поредните уроци, да направи упражнения по тях и да издържи финален изпитен тест. Така й остава много време, за да допълва образованието си с онлайн уроци в столична бизнес академия, да участва в срещи с бизнес партньори на фирмата и да разработва собствения си проект “Ричмарт Джуниър”. “Имам време и за своите момичешки неща”, твърди Мартина.
Искаме да допълним модела за образование на децата. Стремим се към разпределение на времето 30-30-30-10. 30% учене, 30% извънкласни занимания - да се учат на фотография например, да спортуват и т.н, 30% да са заети с участие в проекти и 10% да им е свободното време. Сега 70% им е ученето, стоят на училище от 8 до 15 часа. Стандартното образование трябва да се намали, тъй като не е достатъчно отворено към света. Учат се безсмислени неща. Защо детето трябва да знае какво е устройството на червея и кой е Чехов, а да не знае кой е Бил Гейтс?, казва Мартин Йорданов. Той самият признава, че е изненадан от идеите, които получава от малките предприемачи и лекотата, с която се справят с творческите задачи. Защото ако става въпрос за фантазия - кой я има в повече от децата?
„Направихме проучване в интернет - има много успешни предприемачи, дори световно известни, които са започнали в съвсем детска възраст. Взел 8 долара назаем от майка си и направил сайт за 8 млн. Например милиардера Ричард Брансън - собственик на конгломерата от компании “Върджин Груп”. Той е започнал още като тийнейджър. Защо ние да не можем да станем като него”, казва Мартина.