Русенската фирма за мъжка мода „Ричмарт“ поема управлението на фалиралата през миналата година италианска модна компания „Cantarelli“, като възнамерява да възстанови производството й, за да стъпи на Апенините със собствен продукт. В сградата в Русе ще се развие високо технологична производствена линия за облекла по италианска технология и ще се създаде център за обучение на кадри. В него ще се подготвят шивачи и за двете фабрики - в България и в Италия. Освен разширяване на бизнеса, инвестицията ще даде възможност за по-сериозно увеличение на възнагражденията във фирмата, нещо което е невъзможно при работа единствено на ишлеме.
„Cantarelli“ е фирма с 50 години история и се намира в Тоскана, региона на Арецо, Италия. Фабриката е разположена върху площ от 10 000 кв.м и в най-добрите й времена в нея са работили 900 души. Фабриката е произвеждала облекла както своя собствена марка, така и за много други световно известни марки като „Луи Вюитон“, „Прада“, „Александър Маккуин“, „Валентино“, „Гучи“, „Стела Маккартни“, „Виктория Бекъм“, „Диор“ и др. Под натиска на световната конкуренция „Cantarelli“ фалира през 2018 г.
„Ричмарт“ разчита за пробива в Италия на стария мениджърски екип на „Cantarelli“, на работа остават производственият и търговски директор и директорът по доставките. Заедно с фабриката са закупени 10 000 броя готови облекла, 100% произведени в Италия, както и 100 000 метра платове. Заедно с италианско дизайнерско ателие вече са разработени новите колекции на марката. Те ще бъдат представени през юни на няколко изложения - най-голямото модно изложение в света - Седмицата на модата във Флоренция, световното модно изложение „Pitti Immagine Uomo“, което се посещава от 100 000 души от цял свят, и на ВИП парти в уникалното лоби на петзвездния хотел в сърцето на Флоренция „Четири сезона Фирензе“.
В сградата на „Cantarelli“ в Италия ще се развиват новите дизайни на облекла, ще се избират качествени италиански материали и платове и ще се развиват пазарите в Италия и чужбина. Там ще се развие и високо технологична производствена линия за доставка на бързи поръчки.
С производствата в България и Италия „Ричмарт“ ще има занапред две ценови нива на облеклата - едните произведени 100% в България, а другите - 100% италиански, като покрие цялата гама на пазара. Българските специалисти ще имат възможност да работят в италианската фабрика като временно командировани или на постоянен договор, което ще позволи да бъдат значително увеличени заплатите им. В новия обучителен център „Ричмарт“ планира да започне обучение на 500 души - 300 за България и 200 за Италия. 
Световната тенденция е западните предприятия да изнасят своите производства към дестинации с евтина работна ръка - Балкански държави, далечния Изток. „Ричмарт“ е една от малкото, които насочват инвестициите си в обратна посока - към Западна Европа. 
Досега „Ричмарт“, както повечето от фабриките в България, е произвеждала на ишлеме за други западни марки, което не е носело нужните приходи, за да се увеличат заплатите на служителите значително. Западните инвеститори ни плащат само колкото да платим сегашните заплати. Договорите се индексират с увеличение от порядъка на 1-3% спрямо инфлацията в Западна Европа, което не отговаря на очакването на българските работници за увеличение. Българските мениджъри са отговорни за откриването на нови пазари на значително по-високи цени, за да осигурят печалба на фирмата и значително увеличение на възнагражденията, обявиха от „Ричмарт“.