"Има начин, по който да се движиш практически като сянка. Колкото по-високи са стените, колкото по-тъмни са прозорците и по-големи слънчевите очила - толкова повече хората се заглеждат в тях. Най-доброто прикритие е да се научиш как да бъдеш невидим, когато си пред очите на всички." Така звучи един истински Шерлок Холмс - майсторът на дегизировката. Думите обаче са на Бенедикт Къмбърбач - британския актьор, който играе детектива на Конан Дойл от 2010 г. в едноименния сериал на Би Би Си. Също като литературния герой, Къмбърбач предпочита да минава незабелязано по лондонските улици. А и в медиите. Феновете му разбраха, че е сгоден за актрисата и театрален режисьор Софи Хънтър, от съобщение на родителите на Къмбърбач в колонката за обяви на "Таймс" в секцията "Предстоящи бракове". В броя на английския всекидневник от сряда имаше кратка обява с текст: "Г-н Б. Т. Къмбърбач и г-ца С. И. Хънтър: Обявява се годежът между Бенедикт, син на Уанда и Тимъти Къмбърбач от Лондон, и Софи, дъщеря на Катрин Хънтър от Единбург и Чарлз Хънтър от Лондон." Кратко, точно, скромно и много британско. Без излишна помпозност и звезден блясък.

Някои издания твърдят, че двамата дори вече са разменили клетви пред семействата и най-близките си приятели на тайна церемония. Информацията обаче, както и новината за годежа не са потвърдени от говорителите им.

Двамата се
запознават през
2009 г. на снимачната
площадка на
"Бурлеска приказки"


В трилърлентата Къмбърбач играе Хенри Кларк, а Хънтър - Анабел Блит-Смит. Героите им са гости на откриването на странен театър, в който нямат идея как са се озовали. Изглежда, след края на снимките те са продължили да поддържат контакт. Кога точно са станали двойка, не е известно, тъй като Бенедикт Къмбърбач е потаен и пази личния си живот далеч от медийния.
Първият път, в който са засечени от папараци, е на тенис турнир през юни тази година. Дни след това в таблоидите тръгва клюката, че актьорът и режисьорката се срещат от няколко седмици. Освен театъра има още едно сходство между тях -

и двамата са
възпитаници на
елитни училища


38-годишният Къмбърбач е завършил гимназията в Хароу, а впоследствие учи в университета в Манчестър и Лондонската академия за музикални и драматични изкуства. Тя пък е завършила образованието си в "Оксфорд", а след това учи във Висшето театрално училище "Жак Лекок" в Париж.

Бенедикт е син на актьорите Уонда Вентъм и Тимъти Карлтън. Между другото, те участват в "Шерлок Холмс", и то като родители на главния герой.

Британският актьор играе още от гимназията. Там получава и първата си сериозна роля - на Кралицата на феите. Вероятно образът е бил на Титания в "Сън в лятна нощ." Когато играе в "Както ви се харесва", отново в Хароу, зрител на пиесата го обявява за "най-добрата Розалинда след Ванеса Редгрейв".

Досега е участвал в над 30 филма и десетки телевизионни, радио- и театрални продукции. Сред най-известните ленти, в които е участвал, са "Стар Трек", "Другата Болейн", "Изкуплението" и "Боен кон". Получава главна роля в биографичния филм "Хокинг". Нея той определя като голямо предизвикателство. За да се подготви за героя си Бенедикт, се среща няколко пъти със Стивън Хокинг, за да обсъдят проекта. Ролята му е толкова добра, че през 2004 г. печели за нея наградата БАФТА за най-добър актьор.

Оценен е високо дори сред колегите си. В интервю казва, че много се е развълнувал, когато в британско токшоу

Харисън Форд му
споделил, че го
харесва адски
много в ролята му
на Шерлок Холмс


Други директно му казват, че са сред най-големите му фенове. Така Тед Дансън, който играеше в суперуспешния сериал "Бар "Наздраве", го вижда в тълпа от звезди на парти преди церемония за кинонагради и започва да крещи "Шерлок!". След две години може да вика "Ричард III!", тъй като актьорът ще влезе в ролята на английския крал в нов сериал на Би Би Си.

Софи Хънтър, за разлика от Къмбърбач, е по-популярна като театрален режисьор. Нейно дело са нюйоркският спектакъл на операта на Бенджамин Бритън "Поругаването на Лукреция", "Вълшебната флейта" от Моцарт в Африка и експерименталната пиеса "69 градуса южно" за пътешествието на антарктическия изследовател Ърнест Шакълтън. За театралната постановка The Terrific Electric през 2007 г. е наградена с наградата "Самюъл Бекет".

36-годишната британка има и малки роли в шоу програми и филми като "Торчууд", "Убийства в Мидсъмър" и "Трафик пазачът". По-популярна лента, в която се снима е "Панаир на суетата" с Рийз Уидърспуун.

Интересното е, че Софи Хънтър се увлича и по музиката. През 2005 г. тя пуска албум с песни на френски език The Isis Project.