Разбунтувалите се жители на квартал „Родина“ ще могат да си кажат мнението по време на насроченото за 13 ноември от 17.30 часа в общинската пленарна зала публично обсъждане. То е посветено на развитието на културната и социалната инфраструктура в Русе до 2020 година.
Преди две седмици хората от квартала внесоха в Общината подписка със 700 подписа срещу плановете на ул.“Белмекен“, съвсем близо до жп прелеза на Централния пазар, да се строи жилищен блок за социално слаби и представители на малцинствата. В квартала и сега има достатъчно цигани, идването на нови ще го превърне в гето, там ще стане гнездо на напрежение и конфликти, заявиха протестиращите, които са твърди, че такъв блок не трябва да се строи.
Зам.-кметът Димитър Наков обясни, че още преди две години районът е определен за социална зона според интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Правено е и обществено обсъждане, където е било обяснено, че в зоната ще има изграден жилищен блок за социално слаби русенци и представители на малцинствата, така че това не би трябвало да бъде изненада за хората от квартала.
Наред с идеята на този блок на публичното обсъждане ще се говори и за други социални проекти, както и за предстоящите ремонти на библиотеката и читалищата „Зора“ и „Васил Левски“.