Към 14 часа вчера на жителите в бившето АОНСУ отново им беше дръпнат шалтерът и най-вероятно ще посрещат близките дни на тъмно. Причината отново са непогасените задължения на строителния предприемач Явор Блъсков към „Енерго-Про“. За това сигнализираха „Утро“ самите потърпевши. По същата причина хората останаха на тъмно и на 24 юли. И оттогава насам непрекъснато са на тръни дали ще могат да се справят с неотменните битовизми като например дали ще могат да си включат бойлера, да си заредят телефоните или да си сготвят.
В четвъртък миналата седмица домоуправителят Иван Марчев е платил на Енергото 2000 лева, които успял да събере от своите съседи. Хората се надявали да продължат да живеят на светло. Тъй като обаче дължат още около 6000 лева, внесената сума им осигурила едва няколко дни комфорт. А паниката, че десетките семейства отново остават без ток, изпрати Марчев на среща със зам.-кмета Димитър Наков.
Десетина жители на АОНСУ вчера следобед недоволстваха пред блока от поредната гавра с тях и обясняваха, че са готови на протести и блокиране на движението по улиците.
„Блокът на ужасите - това сме ние“, вдигаше рамене млад мъж.
Домоуправителят обаче сподели, че не знае дали си струва да се предприемат такива действия. И обясни, че се е свързал с президентството за помощ. Оттам обаче го посъветвали да отправи молбата си писмено и тогава да очаква реакция. Дали ще се стигне до това, Марчев все още не е сигурен.
Хората се оплакват, че протестът на 28 юли пред сградата на Общината, благодарение на който АОНСУ светна след близо седмица без ток, им докарал главоболия от страна на Блъсков. Строителният предприемач бил недоволен, че с плакатите и изказванията си те му петнели имиджа. Агресивната му реакция била насочена срещу Марчев, който бил обиждан и назоваван с нецензурни думи. Освен това хората разказаха, че Блъсков ги е натискал да свалят обвиненията си срещу него, а в замяна той щял да им плати сметките. Впоследствие се оказа, че е погасил само около 300 лева.
Както „Утро“ писа, първопричина за сагата в блока е собствеността на партидата за ток. Всички семейства са на общ електромер, който се води на една от фирмите на Явор Блъсков. Живеещите в сградата се издължават на предприемача, който пък има грижата да внася парите в Енергото. Което обаче през последните месеци не се е случвало редовно и коректно. Така въпреки че са си платили сметките, хората останаха на тъмно. Пред обитателите на трагичния блок има няколко варианта за излизане от омагьосания кръг - да си извадят индивидуални партиди и да променят статута на сградата от офис в жилищна. И двата са с дълги процедури, които струват пари.