След като преживяха много тревоги и минаха през редица перипетии - изчезнали работници, недовършени ремонтни дейности, прекратен договор с фирмата подизпълнител, обитателите на блока на „Алеи Възраждане“ 4 вече са доволни и спокойни, защото санирането с европейски пари приключи успешно. Няма и следа от изкривените тераси, липсващата мазилка, незатварящите се прозорци и входни врати, а строителните отпадъци около блока са изчистени.
Миналия месец софийската фирма изпълнител „ПСТ Груп“ прекрати договора с фирмата подизпълнител, която не се справи, и със собствени сили и средства довърши блока. Работата по обекта приключи преди три седмици. Ако се сторнира лошото време досега, ще излезе, че сме в срок, каза ръководителят на проекта Христо Райков. Дали обаче ще има неустойка заради закъсненията с пусковия срок, Райков не беше информиран. 
Живеещите в блока, който е един от 12-те одобрени за саниране по приключилата в края на миналата година европейската програма „Енергийно обновяване на българските домове“, също потвърдиха, че строителните дейности вече са завършили.
Смениха работниците и сега всичко е оправено. Дограмата на балконите е сменена, около прозорците е измазано, терасите са довършени и стана много хубаво, разказа г-жа Косева, която живее на първия етаж в сградата. Точно в нейния апартамент пораженията от недобросъветната фирма подизпълнител бяха най-големи и преди няколко месеца тя потърси съдействие от вестник „Утро“. 
За всеки един такъв договор имаме гаранция. Трябва да видя и конкретния казус. За съжаление, имаме по един-два случая в някои общини с недобросъвестни изпълнители. В тези случаи или ги санкционираме, или търсим друг изпълнител. Ще приложим всичко възможно, което ни дава законът и договорът, каза регионалният министър Лиляна Павлова миналата седмица в Русе, след като бе запозната с конкретния случай. 
Общата стойност на инвестицията за многоетажната сграда на „Алеи Възраждане“ 4 е 297 620 лева, като съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 226 898 лв., а останалите са дофинансиране от живеещите. Мерките включваха подмяна на дограмата по апартаментите и в общите части на сградата, топлинно изолиране на външните стени, както и ремонт на плоския покрив.