Ветовските телефонни измамници надминаха себе си и успяха да излъжат 80-годишна русенка да даде рекордните  27 000 лева за измислена операция на дъщеря й. Случаят е от средата на октомври, но стана известен вчера. Този път замесените в него - мулето Димо Димов и главният герой в измамата Атанас Атанасов, който е известен с умелото се преправяне на гласа си и според случая звучи ту като жена, ту като дете, са задържани. Този път двамата измамници, които вече са осъждани за такова престъпление, отиват в затвора.
На 14 октомври посред бял ден на домашния телефон на бабата се обадил женски глас, в който тя припознала дъщеря си. Последвало обяснение през сълзи на „щерката“, че е катастрофирала, кракът й е счупен много лошо и се налага сложна операция, за която трябват 27 000 лева. „Майко, помогни ми, спаси ме“, изхлипал гласът в слушалката и старицата казала, че земята ще изрови, но ще намери пари за детето си.
После последвала стандартната процедура - телефонът уж минал в ръцете на „доктора“, който казал на бабата, че ще изпрати пред блока й санитар да вземе сумата. В уречения час старицата дала тлъстата пачка на мъж на около 25-30 години. Той обаче бързо-бързо изчезнал, без да промълви нито дума, което усъмнило бабата. Като се прибрала в апартамента си, тя звъннала на дъщеря си и разбрала, че е излъгана. След това двете жени подали сигнал в полицията и дали пълно описание на „санитаря“.
След издирване на 23 октомври служители на Криминална полиция и на РПУ-Ветово провели съвместна акция под ръководството на Районна прокуратура и сгащили „санитаря“ Димо Димов по бели гащи в дома му. Той си признал за измамата, посочил организатора, извадил своя дял от парите и го предал на полицаите. В сряда е издирен и мозъкът на престъплението Атанас Атанасов, който изиграл по телефона ролята на дъщерята.
С решение на Районния съд Димо е оставен в ареста за постоянно, а вчера Окръжният съд потвърди това решение. Мярката на Атанасов ще бъде гледана днес, каза за „Утро“ говорителят на Районна прокуратура Радослав Батанов.