Изложбата the RED „Червеното“ на куратора от Виена Гуе Шмид ще бъде открита днес в Художествената галерия на „Борисова“ 39 от 17.30 ч. Много се радвам, че именно Русе е избран за домакин на тази експозиция, тъй като тя е потвърждение на тенденцията, развивана от Община Русе, за създаване на нови контакти с европейското и световното изкуство, каза вчера на пресконференция зам.-кметът Иван Григоров.
450 творби на 219 автори от различни страни по целия свят показваме в Русе, обясни Гуе Шмид. Той разказа, че е поставил началото на своя проект „Мейл Арт“ (Изкуство по пощата), част от който е изложбата, през ноември 2012 година. Разпратил покани до 70 артисти да изпратят в писмо свои творби, като единственото условие било да включват червения цвят. Идеята за червеното, което е символ за богатството във всичките му измерения, Шмид открива в труда на Карл Маркс „Критика към политическата икономия“ и философски трактати на Братя Грим. Искаше ми се да покажа как един политически текст може да се трансформира в образи, създадени от хора на изкуството, обясни кураторът. Така скоро по пощата започнаха да пристигат най-разнообразни картини, графики, дори предмети, които пораждат асоциации, каза виенчанинът, като призна, че в един момент пощенската му кутия се препълнила с пратки, които го накарили да се замисли дали не идва Коледа.
В проекта се включили и „непоканени“ от Шмид художници, като така сбирката се обогатила. Тя вече е показвана във Виена и в австрийския град Брегенц. Русе е първият град извън Австрия, където изложбата гостува. Гуе Шмид високо цени РХГ, като нарича галерията „скъпоценен камък“ и се надява символиката на парадигмата „червено-богатство“ да помогне да се намерят средства за ремонта на русенската перла. Кураторът изрази надежда, че русенски автори също ще се включат в експозицията със свои работи, като припомни, че творбите не се връщат, а остават в архива на проекта.