„Не мога да разбера какво ми говори преводачът. Той използва османски език, който е смесица от арабски и турски и вече не се използва в Турция. Искам преводач на официален турски или кюрдски език“, заяви вчера пред състав на Русенския окръжен съд германецът, роден в Турция, Осман Аджар. С това 51-годишният подсъдим за наркотрафик на екстази и адвокатката му от София поставиха под съмнение професионализма на преводачите в съда и заради некоректен превод поискаха назначения по делото преводач да бъде сменен. Това стана точно преди да се приеме техническата експертиза по делото, свързана с провежданите разговори по двата мобилни телефона на сочения за наркотрафикант. Защитничката на Аджар дори се зарече, че ако искането й не бъде удовлетворено от съда, ще настоява да се направи проверка на квалификацията на преводача, тъй като делото било опорочено още в началото му. В крайна сметка след продължилото около час и половина съвещание, окръжните магистрати назначиха нов преводач - преподавател по турски с висше образование, който ще превежда на следващото съдебно заседание в началото на ноември. Заради това делото ще трябва да започне отново.
51-годишният бизнесмен бе заловен на 24 юни тази година на Дунав мост. Няколко часа преди това той прекосил българо-турската граница при Капитан Андреево с мерцедеса си, където митничарите не засекли нищо необичайно. В Русе обаче му била извършена щателна проверка в специално хале, а щом видял накъде отиват нещата, очите на Осман се насълзили, сочат в показанията си митническите служители. Задната седалка на немския автомобил била махната, както и праговете на колата. Оказало се, че в един от отворите има найлонов пакет със 746 грама таблетки екстази, пресовани под формата на гранати, на стойност близо 30 000 лева. Установено било още, че кухините под праговете на колата са специално пригодени конструктивни отвори, които играели ролята на тайници. От началото на годината Аджар общо четири пъти е влизал и излизал от България и не е бил специално проверяван.
Турчинът изцяло оспорва да има нещо общо с контрабандата на дрога. По време на гледането на мярката му за неотклонение през юни той заяви, че най-вероятно преди да купи колата си през май месец тази година, някой е оставил хапчетата в нея. Ако обаче вината му бъде доказана, трафикантът може да получи между 10 и 15 години затвор и глоба между 100 000 и 200 000 лева.