Очаквано лидерът на ДПС Лютви Местан не оттегли кандидатурата на Асен Методиев-Бат Сали за кандидат на движението от 10 МИР-Кюстендил, избран за депутат с едва 864 получени гласа, предаде БГНЕС.

Лидерът на ДПС не прие предложението на кметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев, партията да се откаже от мандата си в Кюстендилски регион. За мен и един глас е подкрепа, каза Местан.

"Не очаквайте от мен противоконституционни действия. Александър Методиев е избран за народен представител, по силата на методиката приета в Изборния кодекс", заяви на пресконференцията лидерът на ДПС.

"Съгласихме се, че става дума за една аномалия. Получихме подкрепа за нашите инициативи. Но, не можахме да постигнем съгласие по основния въпрос", каза в началото на пресконференцията Паунов.

"Тук съм, защото така разбирам политическата отговорност, защото смятам, че смисълът на политиката е в предотвратяването, ако е възможно. Ако ли не, в усилията за смекчаване на конфликтите, а не в тяхното провокиране или поощряване", каза лидерът на ДПС в началото на словото си и допълни: "Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има порок, жесток порок в Изборния кодекс. Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение на мандатите поражда аномалии. Ние бяхме жертва на този нов ИК още през 2013 г. Близо 20 000 гласа в Хасково ни отредиха само един мандат срещу 470 гласа във Видин също имахме един мандат. Тази година аномалиите се проявиха най-драстично в Кюстендил. В Силистра БСП с 8015 гласа има нула мандата, докато Атака с 1415 гласа има един мандат. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1200 гласа за АБВ, добави Местан. Той е убеден, че това е проблем, който трябва да се реши с общи усилия.

"Това тръгва от Кюстендил. Но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия. Ние не сме авторите на този закон. Виждам мотивите на протеста. Недоволството е заради закона, а не заради политическите лидери", подчерта Местан.

"Дойдох в Кюстендил от уважение към местната власт и паметта на един велик представител на Кюстендил – Димитър Пешев, спасил от немските концлагери едно българско малцинство", каза още лидерът на ДПС. За това той вярва в здравия разум на жителите на Кюстендил и че недоволството им е заради порока в закона, а не заради решение на една или друга партийна централа или лидер.

След изявлението на Местан кметът на Кюстендил Петър Паунов каза: "Моралът на българския гражданин, моралът на Димитър Пешев и всички техни наследници изисква всичките 7 кандидати за депутати в листата на ДПС в региона да не полагат клетва като депутати в Народното събрание, за да можем всички заедно да се изправим срещу този Изборен кодекс.

"Моралът изисква да не се полага клетва. Настояваме и за незабавна промяна в българското законодателство", заяви Паунов.

"Конституцията не позволява изтегляне на депутат от ДПС. Гражданската ми позиция обаче не е задоволена. Гражданите от региона ще продължим да акцентираме върху този проблем в Изборния кодекс", допълни кметът на Дупница Методи Чимев. Той подчерта, че е необходимо оформянето на регион чужбина.

Около двадесетина протестиращи срещу мандата на Александър Методиев-Бат Сали очакваха на пейките пред общината лидера на ДПС Лютви Местан. Пред централата на ВМРО бе извадено и прословутото черешово топче. Точно в 11 часа лидерът на ДПС влезе в общината през страничния вход. Така "финтира" очакващите го пред парадния вход на общината. Там единствено с плакат срещу Местан и Бат Сали бе Асен Николов от село Соволяно. Той обясни пред репортерите, че Местан е "червен паразит" и агент на ДС под агентурния псевдоним "Павел", който насажда омразата между българи и турци. Бай Асен бе крайно възмутен както от влизането на Местан през задния вход, така и от отсъствието на протестиращи. "Ние на масата сме смели, като ударим по една чашка, а иначе сме страхливи", обобщи Николов ситуацията с повечето репортери, отколкото протестиращи пред общината. През цялото време докато траеше 45-минутната среща между домакина - кметът на Кюстендил Петър Паунов, колегата му от Дупница Методи Чимев и Лютви Местан, от време на време бай Асен се провикваше по адрес на общината: "Павле, покажи се Павле".

След изявлението на съвместната пресконференция Местан отново напусна общината през страничния вход. Разбрали за това протестиращите се юрнаха към входа, но Местан вече бе потеглил. Кюстендилци го изпратиха с дюдюкания и освирквания.