ДПС няма да оттегли обявения за депутат в 43-то НС Александър Методиев. Това стана ясно от лидера на партията Лютви Местан, който днес пристигна в Кюстендил, за да разговаря с кмета на града и градоначалника на Дупница.

Не може да очаквате от мен противоконституционни действия. Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има порок, жесток порок в Изборния кодекс. Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина, не кандидатите предизвикаха тази аномалия. Ние бяхме жертва на този нов ИК още през 2013 г. в Хасково. Тази година аномалиите се проявиха най-драстично в Кюстендил, каза Местан, цитиран от БГНЕС.

В Силистра БСП с 8011 гласа има нула мандата, докато Атака с 1415 гласа има един мандат. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа, продължи Местан и уточни, че проблемът трябва да се реши.

"Това тръгва от Кюстендил. Но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия. Ние не сме авторите на този закон. Виждам мотивите на протеста. Недоволството е заради закона, а не заради политическите лидери", каза Местан и изтъкна, че е дошъл на срещата в Кюстендил от уважение към местната власт.

При 864 гласа за ДПС няма основание за оттегляне на Александър Методиев, каза от своя страна кметът на Кюстендил Петър Паунов.