Всяка година между 35 000 и 40 000 са новите случаи на онкоболни в страната. За част от тях трансплантацията на стволови клетки е шанс за живот. Частни интереси спират и създаването на обществена банка за стволови клетки, предава TV7.
Хематологична болница в София е единственото място у нас, където се правят трансплантации на стволови клетки или костен мозък на възрастни. Годишно у нас се правят 140 трансплантации на стволови клетки като 20 от тях са на децa.

"Обективно погледнато България се нуждае от около 300 трансплантации на година, тоест ако удвоим леглата, мисля, че бихме могли да посрещнем нуждите на България за трансплантация", заяви доц. Георги Арнаудов от Националната хематологична болница. Сега в отделението по трансплантация на стволови клетки има едва девет легла.

Според специалистите в България трябва да има поне 250 хиляди доброволни дарители. Има недостиг и на лекари хематолози. В цялата страна те са около 160. "Има области, където няма хематолози, в Кърджали няма лекар специалист, от Княжево до Петрич има само един, който да обслужва цялата Благоевградска област, което е крайно недостатъчно", коментира доц. Юлиян Райнов, клиника по хематология към ВМА.

Лекарите са убедени, че шансът за болните със заболявания на кръвта са обществените банки за стволови клетки от новородени. У нас има само частни, които специалистите наричат "биологична пирамида". Причината - съвпадението на донор и реципиент в една фамилия е почти нищожен, предава още телевизията.