Вместо да стигнат до консенсус, представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок са се скарали по време на днешните над 6-часове консултации за съставяне на правителство. Това стана ясно от изказването на Цецка Цачева минути след края на срещата.
„Самата продължителност на диалога се аргументира със сериозността, с която подходихме към поредния кръг от разговори. Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз”, заяви Цачева.

„Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на РБ, да няма подписа на всяка от тях”, каза още Цачева, като обясни, че причината една партия да запази мнението си е, че ще се търси нов партньор, освен РБ за ново правителство.

"Бяхме много неприятно изненадани от документ, наречен платформа, предоставен на медиите", каза Цачева и добави, че подобен текст не е бил обсъждан при консултациите в Народното събрание. "Приемаме това като извиване на пръсти", каза още тя, като след това подчерта: "Оставаме с известна доза горчивина за сериозността на колегите", приключи Цачева.