70-годишен алкохолик е уличен в трите кражби на пари от църквата „Св.св.Кирил и Методий“ в Средна кула, казаха вчера за „Утро“ хора от квартала. К.Б. бил пристрастен към пиенето, но нямал пари и намерил решение на проблема си, като ограбвал монетите от кутията за дарения в храма.
Кражбите бяха извършени в края на ноември и след Никулден през 2013-а и след Гергьовден тази година. Старецът влизал в църквата през фазер на вратата към олтара, който бил поставен, за да замаскира изгнилите дъски. Отворът е малък и през него може да се провре само много слаб човек или малко дете. К.Б. бил достатъчно хилав и за него не било никакъв проблем да влезе оттам. Нощно време той изваждал гвоздейчетата от фазера, надигал го и се промушвал в олтара. После отивал до кутията за дарения и я изпразвал. Трите пъти от нея К.Б. задигнал общо близо 100 лева, които пропилял за алкохол. Икони и утвар от храма не вземал, защото нямало къде да ги продаде и да си набави пари за пиене. След като бил задържан, крадецът възстановил парите и е наказан само административно, уточниха от квартала.
Други четирима извършители на кражби в Беленско и Двемогилско са заловени от криминалистите в двете районни управления. Трима гастрольори от Езерово, Варненско, Овча могила, Търновско, и осъждан бандит от Шумен са спипани от РПУ-Бяла след обир на смесен магазин в Полско Косово. На 2 октомври призори триото разбило секретната брава и катинара на местен смесен магазин и измъкнало 34 стека цигари за общо 1500 лева. Дни по-късно бандитите, на 42 и 24 години, са заловени. По време на разпитите се разбрало, че те са разбили и смесен магазин в Копривец на 23 септември, откъдето задигнали 120 лева в банкноти и монети. Установени са и две техни кражби в Дряново и Търговище, и то пак от смесени магазини.
При съвместни действия на полицаи от Две могили и Средна кула е заловен 30-годишен криминално проявен и лежал в затвора за кражби бандит. Среднокулчанинът разбил вратника към къща в Батишница и задигнал скъпи електрически инструменти за близо 1000 лева. Донесените в къщата му в квартала ел.резачка за дърва, фреза, къртач, бормашина и други инструменти направили впечатление на полицаите в Средна кула и те задържали Х.Т. По време на разпита се разбрало, че машините са откраднати от Две могили. В понеделник на рецидивиста е наложена мярка постоянен арест.