Поканихме ДПС, защото смятаме, че диалогът между политическите сили може да се осъществява дори между партии, които не участват в едно управление. Това е съществен знак за един нов стил в българската политика. Това обясни Румяна Бъчварова от ГЕРБ след края на разговорите с ДПС за съставяне на ново правителство.
Бъчварова обясни изискванията на ГЕРБ, които се различават с тези на ДПС и това на практика не позволява коалиция. ГЕРБ иска наличие на широка парламентарна подкрепа, която изключва формулата за правителство на малцинството. Отказът на ДПС от постове е в разрез и с друго условие на партията на Бойко Борисов – за ясно политическо участие.

„Коалиционното споразумение да бъде с валидност един управленски мандат без да го предопределя или гарантира“, обясни Бъчварова още едно условие на ГЕРБ.

„Основната причина ГЕРБ да не покани за участие в управлението ДПС, е предисторията в отношенията между двете партии“, заяви тя и допълни, че това се случва въпреки сходството в идеите на двете партии.

„Не можем да разберем защо ДПС застана на позиция да участва в коалиция, която беше публично обявена като анти-ГЕРБ коалиция“, изтъкна тя. И увери, че „категорично отричаме възможността да съставим коалиция анти-ДПС“.

„Сега те са склонни да ни подкрепят, само преди година и половина не бяха готови да направят такова нещо“, посочи преговарящата от ГЕРБ. Тя посочи като нелогично искането на ДПС националистически партии да не участват в управлението, след като в кабинета „Орешарски“ те са се ползвали с негласната подкрепа на „Атака“.

„Организациите на ГЕРБ в цялата страна имат категорично изискване към ръководството на ГЕРБ да не влиза в коалиция с ДПС“, аргументира се още Бъчварова. Мнението на ГЕРБ е, че трябва „ДПС да получи една пауза в управлението на страната, за да можем да градим нов стил на отношенията между двете партии“.

След края на консултациите е решено ДПС и ГЕРБ да не продължават разговорите за съставяне на правителство, но да запазят диалога помежду си. Това на практика означава, че втори кръг на консултации между двете партии няма да има.