Различията между ГЕРБ и БСП се запазват след проведените консултации между двете най-големи политически сили в страната. В ГЕРБ не виждат основа за бъдещо споразумение със социалистите, предаде БГНЕС.

ГЕРБ и БСП са постигнали съгласие по четири приоритета: 1. евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори; 2. подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите; 3 влизането в банковия съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз; 4. възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите.

"По другите 8 приоритета не постигнахме съвпадения на мненията. По два от тях имаме принципни съгласия, но сериозни различия в начина на осъществяване - това са темите за Корпоративна търговска банка /КТБ/ и инфраструктурните проекти", заяви Менда Стоянова на пресконференцията след приключване на консултациите.

"БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ и възстановяване на средствата на вложителите, ние също сме извели като приоритет гарантиране на вложителите, но смятаме, че в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ е да имаме много вярно решение за казуса КТБ, а то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните", добави Стоянова.

В тази връзка от ГЕРБ ще настояват БНБ да назначи международен признат консултант. Той на базата на данните и фактите в КТБ трябва да предложи начините, по които банката да излезе от ситуацията. Тези начини трябва да бъдат остойностени и да стане ясно колко ще струват на държавата, цялата икономика и българския данъкоплатец, заяви Менда Стоянова.

Тя подчерта, че от ГЕРБ са против реиндустриализацията, в която основна роля играе държавата. Причината е, че държавата е лош стопанин, посочи Стоянова.

Позицията на БСП след приключване на консултациите беше изразена от Янаки Стоилов. Той подчерта, че нови предсрочни избори не са решение на политическата криза. Според него най-острите проблеми, които трябва да са в центъра на вниманието на едно бъдещо управление са: подобряване на събираемостта на приходите; решително противодействие на корупцията; МВР, което да не действа като силова структура; регулиране на монополите.

Стоилов се обяви срещу кадровите промени, извършени от служебното правителство на Георги Близнашки, и предлаганата актуализация на държавния бюджет.

БСП настоява проблемите в сектор енергетика да не се решават с вдигане на цените на тока. Според социалистите не е възможно стабилизирането на НЕК, ако не бъдат преразгледани досега действащите договори с някои от производителите на ток, както и с ЕРП-дружествата.

От БСП искат да се каже истината за КТБ, защото вече е минало достатъчно време. "Трябва да се каже истината за КТБ и кой е виновен за нейното състояние. Ние сме за осигуряване на гарантираните влогове на гражданите", заяви Янаки Стоилов.

"Предлагаме да се избере след съответни законови промени ново ръководство на БНБ, не само нов управител. Всички, които са в този състав на УС на БНБ, носят отговорност не само за състоянието на тази банка, но и за целия сектор", подчерта още Стоилов.