18-те приоритетни области, върху които се фокусирахме, бяха подложени на сериозен дебат, в детайли с партньорите ни в тези консултации от „БСП – Лява България“. Ние направихме детайлен анализ и на 12-те червени разделителни линии, които „БСП – Лява България“ формулираха в предизборната си кампания и от които заявиха, че няма да отстъпят. Това заяви на брифинга след консултациите между ГЕРБ и социалистите за съставянето на ново правителство.
Ето какво каза още Менда Стоянова:

По 4 от основните приоритети имаме единно мислене. Това са:
- Евроатлантическата ориентация и спазване спазването на ангажиментите си по нея
- Подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорството
- Влизането ни в Европейския банков съюз създаването на единен енергиен европейски център
- Възстановяването доверието на ЕК към България и възстановяване плащанията по европейските програми

По другите точки обаче не постигнахме споразумение, а по 2 от тях имаме сериозни различия: Това са темите за КТБ и инфраструктурните проекти.

По останалите 8 точки също имаме сериозни различия. Имаме сериозни различия в разбирането на схемата за данъчното облагане. Това са различия в ляво- и дяснополитическото пространство. Други непреодолими различия са по сектор „Енергетика“. Тук ще спомена само „Белене“, както и цената на тока. Ние считаме, че цената на тока следва да се определя на базата на икономически показатели и данни, които осигуряват възпроизводството на енергийната система от независим регулатор – ДКЕВР, който да бъде избран от Народното събрание с 2/3 мнозинство.

Тук ще спомена и приоритетите от последната година в областта на сигурността. Настояваме ГДБОП да излезе от ДАНС ида премине към МВР.

Имаме различия и по начина, по който трябва да се осигури икономическият растеж. Ние не сме съгласни с политиката на реиндустриализация чрез инвеститор държавата. Тя е доказала, че във всички свои държавни предприятия тя е лош стопанин.
Имаме различия и по реформата в здравеопазването, образованието, политиката по доходите и пенсиите. Ние трябва да продължим пенсионната реформа, която бе договорена по време на нашето управление. Считаме, че политиката по доходи, заплати и пенсии, финансирани от публични средства, трябва да бъде обвързана с икономическия растеж. Отчитаме необходимостта да има социален елемент – българските граждани да могат да поемат тежестите на икономическото състояние, но това може да стане само с повишаване на икономическия растеж.

И накрая: по основните приоритети за съжаление различията са повече. Това е нормално. Ние сме две партии от различните политически пространства. Надяваме се, че нашите избиратели, които са гласували за нас, са гласували именно за нашите приоритети. И ние трябва да осъществяваме нашето управление на базата на нашата програма.