Десет български лекари са обучени да се справят със случаи на ебола. Всички те работят в инфекциозната клиника на Военномедицинската академия, четирима от тях са все още специализанти. Сестрите, които трябва да им помагат, са 22. Ръководител на екипа е проф. Камен Плочев. Той е роден през 1951 г. в София и е специализирал в Германия, Белгия и Холандия. Националният консултант е експерт по инфекциозни болести, СПИН и проблемите на имунитета.
„Това са подготвените медици, които ще поемат евентуалните заразени", обясни за „Преса" бившият началник на ВМА ген. Стоян Тонев, сега избран за депутат от ГЕРБ. По думите му в двете лаборатории към клиниката може да се постави точна диагноза, но тя трябва да бъде потвърдена в сертифициран център във Великобритания или Германия.
Военномедицинската академия разполага с отделение, което отговаря на всички световни изисквания за лечение на опасни зарази без риск за персонала. Третият етаж на клиниката по инфекциозни болести има боксове с отрицателно налягане така че всички бактерии да бъдат изсмуквани. В същото време лекарите и сестрите разполагат с костюми с положително налягане, което означава, че са абсолютно защитени дори и когато ги събличат. Един брой от тази екипировка струва 3000 лева. В клиниката се влиза през шлюзова камера, датчици следят за опасни агенти. Въздухът се пречиства по специален начен с ултравиолетови лампи, а водата не се влива в общата канализация. На всеки етаж има по една стая, в която от командни табла дежурният персонал може да управлява денонощно всички системи в сградата.