За първи път цялото Изпълнително бюро на партията подало оставка, но само пред Миков
БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ, нито ще участва в управлението. Няма и да се прегръща с АБВ.

Тези насоки за поведението на партията след тежката загуба на изборите зададе соцлидерът Михаил Миков. В анализа си пред червения пленум той поиска и обеща реорганизация на партията на всички нива, не само в ръководството.

След 5-часово заседание обаче пленумът на БСП не излезе с твърдо решение за промени. В приетия документ по предложение на Янаки Стоилов бе дописано само, че трябва да се обсъди необходимостта от такива. Там обаче се препоръчват промени по места, както и да се проучи кои от членовете на партията са работили за други политически сили.

Промени в Изпълнителното бюро на БСП ще има и те ще бъдат предложени от лидера в близко време, обяви говорителят Атанас Мерджанов. Щели да бъдат съчетани със структурирането на лявата група в НС, за да няма дублиране на ръководството.

Дискусията на пленума била в изключително самокритичен тон. “Разчитаме, че тази самокритичност ще бъде пренесена и в областните и общинските структури”, добави Мерджанов. И разкритикува структурите за “занемарена работа”. Червените обсъждали необходимостта от въвеждане на изцяло електронно членство.

Няколко души, сред които Румен Овчаров, Венелин Узунов и Георги Кадиев, поискали оставки под различна форма. Зам.-шефът на партията Георги Пирински обаче обяснил, че цялото ИБ вече е заявило готовност за такива и е дало свобода на лидера за промени.

Това е моя отговорност, аз ще преценя. Като съм казал, че ще има промени, значи ще има, няма да ви излъжа, ядосал се пък Миков.

Едно от най-силните изказвания на пленума направил Овчаров. За 1 г.

станахме параван за предаване на властта на една икономическа групировка

на една партия и лично на Ахмед Доган, заявил той. БСП е единствената партия, която освен борбата за власт има и идеал и с това е различна от всички останали, напомнил Овчаров.

Кадиев пък поискал оставката освен на ИБ, и на НС, а и нов конгрес. На въпрос на журналисти за смяна и на лидера той отговори, че това ще бъде решено от делегатите на конгреса, но не би трябвало. “Все пак този председател, какъвто и да е, е бил само за 3 месеца.

За 3 месеца и Господ да дойде, не може да оправи БСП”,

обясни Кадиев. Той предупреди ръководството, че ако продължават да се правят на “ни лук яли, ни лук мирисали”, следващия път не само ДПС ще ги победи.

По повод критиките, които Миков отправил за битката за преференции, Борис Цветков обяснил, че благодарение на кампанията за преференции БСП е взела този 1 мандат пред ДПС и се е спасила от срама да е трета сила. Аргументирал се с данни по региони.

При ГЕРБ червените пращат Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев.

“Мандатът ни е очертаване на загриженост за проблемната ситуация

пред бъдещото НС”, обясни Мерджанов. В опорните точки за преговорите са включени и 12-те червени линии за защитата социалните и икономическите ангажименти на БСП към избирателите.

“Това, че БСП ще е опозиция, не означава, че няма да участваме с конкретни разумни становища, експертни мнения по редица важни за страната въпроси”, допълни говорителят. Според него обаче не било необходимо да има актуализация на бюджета, след като е дошло време за новия бюджет.