Има места у нас, където митовете и легендите от времето на нашите баби и дядовци са още живи. Това са градчета и селца, за чиито жители приказките за прокълнати хора или предмети, призраци и странния явления са по-живи от всякога, пише в. "Монитор".
Не един или два пъти там са идвали светила на науката с идеята да докажат недоказуеми неща. А тълпи журналисти са преследвали жителите от тези райони с молба да им разкажат за страховитите си среща с предмети или лица от света на паранормалното. „Монитор” направи опит да събере в един материал малка част от страховитите и прокълнати места в България, за които се говори и ще продължава да се говори още дълго.

Масови самоубийства край дупката в Царичина

Царичина е съвсем обикновено селце близо до Кюстендил. Монотонният живот на хората там е нарушен през 1990 г. Тогава започват разкопки по заповед на Генералния щаб на Българската армия. Населението обаче така и не научава истинските причини за копаенето. Хората са доволни, че ги наемат на работа и плащат редовно. За пред медиите официалното становище е, че се копае заради странните сигнали, които получава на това място екстрасенсът Елисавета Логинова. Жената твърдяла пред военните, че извънземни й диктуват послания, в които се обяснява, че в селото е заровено първото човешко същество, живяло някога на планетата ни.

Разкопките започват с целия запас на армията от техника. Но изненадващо хора, ангажирани със секретния проект, започват да слагат край на живота си. Стреснати от непланирания развой на събитията, оцелелите скорострелно прекратяват дълбаенето и запечатват отвора. Един от малкото мъже, работили върху проекта, сподели пред репортер на „Монитор”, че стигайки на 200 метра навътре в изкопания тунел, някой по телепатичен път му наредил: „Връщайте се веднага навън. Ако продължите, няма да остане жив човек. Не сте дорасли като нация за нещата, които има в този проход. Ще ви спрем, дори и насила”. След работата си в Царичина мъжът често получава необясними главоболия и панически атаки.

Призрачни сватбари стряскат село Шишенци

Шишенци е видинско село с най-много 120 жители. Дали случайно или не, тук 80 процента от хората са със сини очи. Те приемат това като даденост, но запиташ ли ги за прокълнати места или хора, до един ще кажат, че това са призрачните гласове на мъже, жени и деца и думкане на тъпани, които всяка вечер се чуват из цялото село. Започват след 21 часа и продължават до 5 сутринта.

Скептиците от съседните на Шишенци села веднага контрирали, че просто чакали са нападнали богобоязливите баби и дядовци. В района продължава да се разказва страховита легенда. Според нея още преди турско време сватбари тръгнали към Шишенци. По пътя ги нападнали татари и ги избили до последния човек. Останали само гласовете, които и до днес търсят упокой за душите на невинните жертви. Според друга легенда сватбарите влезли в пещера, за да се скрият от татарите, и мистериозно потънали в нея.

Къщата на ужасите в село Мусачево

Мусачево е обикновено село, на около 20 километра от София. Там имотите не са особени скъпи и спокойно човек може да си намери парцел на нормални цени. Има обаче една къща, която от много десетилетия стои необитаема и прозорците са изтърбушени. Мълвата твърди, че тя е прокълната. Местните брокери, колкото и да са се опитвали да й намерят собственик, все удрят на камък. Това обаче не е заради цената. Хората от селцето наричат парцела ”къщата за един лев”. До момента четирима собственици са купували парцела. И смърт е застигала тях и цялата им рода.

Стопаните на съседните парцели до къщата на ужасите се изнесли от селото, без намерение да се връщат, или използват къщите си само като вили и ги посещават рядко. Като селски фолклор се разказва за някой си по прякор Гяволето, който изневиделица полудял. Неговият имот граничел с обладаната от зло постройка. Мъжът излизал нощем, наметнат в чаршаф. Смятал, че е вампир и плашел добитъка, който вечер се връщал от паша. В друга съседна на прокълнатата къща пък живеела жена, която 10 години се опитвала да забременее. Месец след като напуснала селото, разбрала, че ще става майка.

Преди много, много години, някой се престрашил да купи дома на ужасите. И помолил двама майстори да влязат вътре и да направят ремонт. Мъжете влезли вътре и останали да преспят една нощ. На двамата се присънили едни и същи кошмари. Най-напред не ги споделили един с друг. Преспали в къщата и втора нощ. Ужасът отново се повторил. Този път бачкаторите признали страховете си. Уплашили се и изоставили работата.

Германски турист се появил в селото преди около пет години. Авантюрист по душа, като разбрал, че има къща на духовете, буквално се затичал да пренощува вътре. На сутринта сред експеримента се появил пред селяните блед като призрак. А косата му за една нощ била побеляла.

Имот в Цонево ПОГУБВА

Цонево е село в община Дългопол, Варна. Жителите му са турци, българи и цигани. Още в самото начало бил отделен парцел за църква, но дълги, дълги години мястото пустеело и никой не правил нищо върху него.

Затова през 1967 г. земята била дадена на младо семейство и то си построило къща. Точно тогава започнало да се говори за проклятието на това парче земя. Жената Милка Илиева била пришълка, станала учителка в Цонево. Мъжът й Марин бил майстор. Селяните ги помнели като кротки трудолюбиви хора. Един ден отишли на празника на военноморските сили във Варна. На връщане, на жп прелез край село Султанци, запорожецът им бил премазан от влак. Дошли нови собственици - комбайнерът Гочо и жена му Радка. Веднъж, докато жънели край моста над река Камчия до село Величково, се извила буря. Съпрузите се скрили под комбайна. Повече никой не ги видял.

Третото семейство, което се настанило в прокълната къща, било на учителя от Варна Владимир Лозенко. Като човек отворен към паранормалното, той се зарекъл да премахне черната прокоба от имота. Даже заклал черна кокошка и намазал праговете на къщата с кръвта й. Взел си и черна и бяла котка. Един ден намерил черната котка убита и бил сигурен, че доброто е надвило злото. Няколко години по-късно обаче умрял, ненавършил 50.