Тютюнопушеното на обществени места в Сърбия ще бъде забранено, пише белградският "Блиц". Финансовото министерство на западната ни съседка е подготвило промени в Закона за тютюна. В проекта се предвижда забрана на пушенето в заведенията за обществено хранене, предприятията и обществени институции.
Предлага се забрана на вноса и производството на ментолови и тънки цигари, както и поставяне на предупреждения върху всяка опаковка тютюневи изделия за вредата от навика и повишаването на акциза върху тютюна.

Пушачите също така няма да могат да се наслаждават на електронни цигари там, където са забранени обикновените. "Сърбия, като страна, подписала световна конвенция за предпазване от тютюневия дим, трябва да предприеме мерки", казват вносителите на промените пред вестника.

Темата за пушенето е част от преговорите между Белград и Брюксел за членство на страната в Европейския съюз. Изданието коментира, че в най-новата членка на блока – Хърватия, собствениците на заведения с площ до 70 квадратни метра решават дали пушачите да бъдат пускани вътре или не.