Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов каза пред БНР, че има информация за политици, които са замесени в купуването на гласове, няма доказателства.

"Имаме определена информация в определени посоки, за определени лица, но така или иначе всичко това, след като не е облечено с доказателства, няма как да го твърдиш", заяви вътрешният министър.

Около 20 хил. души от МВР ще бъдат ангажирани в изборния ден.
"На този етап нямаме притеснения по отношение на охраната в изборния ден, но по отношение на оперативната работа и противодействието на купуване на гласове действително нещата са малко по-сложни", каза Бакалов.

"Трябва да се изработят и доказателства, които са годни за съд или най-малко да се извърши една превенция, с която да не се даде възможност да се купуват и продават гласове. За голямо съжаление, се организират групи, които купуват и продават гласове, но мога да кажа, че МВР ще продължи да следи тези процеси, включително и след изборите, т.е. до обявяване на изборните резултати от ЦИК, защото имаме информация, че ако сега си дал определена сума, след изборите може би ще се даде и останалата част", обясни министърът.

МВР вече има предотвратени опити за купуване на гласове има и доста досъдебни производства, съобщи още министърът и добави, че има заловени и за купуване на гласове за преференциален вот.

По отношение на бежанците, министърът коментира: "На границата има 8 РПУ, в която стоят полицаи, които стоят на границата, а не седят да охраняват обществения ред в някоя от областите на страната. Така че наистина проблемът от гледна точка на охраната е много сериозен, разходите също са сериозни, защото това струва около 2 млн. на МВР всеки месец, което означава, че политически решения трябва да се вземат по най-бързия начин".