Да бъдем неутрални, да слушаме много внимателно и да помним, че винаги има начин и двете страни да получат онова, което искат. Така според Севдалина Александрова от Центъра за решаване на спорове е най-добре да постъпваме в конфликтна ситуация.

Според Александрова хората спорят често и все повече прибягват към центровете за решаване на спорове. Причината – чрез помощта на медиатор успяват да се разберат в рамките на 2-3 срещи. Тайната се крие в това, че медиаторът вместо да противопоставя, се опитва да покаже приликите между хората. Успява да го направи с един основен въпрос: "С каква цел искате да имате това, за което спорите?"

"Ако двама души спорят за ябълка, често се оказва, че на единия му трябва кората, а на другия – сокът. По същия начин стоят и нещата с даден предмет, който две страни не могат да разделят. Когато разберат кой с каква цел го иска, се разбират доста бързо", обяснява Александрова.

В Центъра най-често идват хора, които не могат да поделят имоти. Семейните споровете и тези между съдружници също не са рядкост. Постъпват и запитвания, когато някой не може да се разбере с човек от екипа си. "Зад неприятното поведение винаги стои нещо, което липсва на дадения човек и обикновено това е чувството за признание", разказва медиаторът.

В разгара на предизборната кампания и общественото несъгласие, Александрова предлага и рецепта за постигане на съгласие сред политиците. "В предизборната кампания се вижда нуждата от преговори на базата на интереси, а в медиацията се случва точно това. Всички искат цялата власт и тяхното мнение да е водещо, но всяка партия има интерес да управлява по начин, който ще удовлетвори и хората и ще доведе до икономическа стабилност. Важно това да изговори", препоръчва медиаторът.