Главният администратор на Хонконг Лян Чжънин призова за незабавно прекратяване на продемократичните протести в китайския специален административен район, предаде Франс прес.

„Основателите на (протестното движение) „Окупирай центъра“ казаха на няколко пъти, че ако движението стана неконтролируемо, ще призоват за слагане на неговия край. Сега искам от тях да изпълнят своето обещание и да сложат незабавно край на кампанията си“, каза Лян в 15-минутно изявление, първото за него от няколко дни, след сблъсъците в неделя вечерта между полицията и демонстранти.

Движението „Окупирай центъра“ побърза да отхвърли призива
на ръководителя на изпълнителната власт в Хонконг.

„Ако Лян Чжънин подаде оставка, тази окупация ще бъде прекратена, поне временно“, заяви един от лидерите на движението.
Ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг направи своето изявление в момент, когато протестите нарушават нормалното функциониране на финансовия център на китайския град вече трети ден, отбелязва АФП.

Студентските лидери дори заплашват, че ще разширят протестите,
ако исканията им за оставката на главния администратор на Хонконг и за изтегляне на изборната реформа не бъдат изпълнени до сряда, когато е националният празник на Китай.

Кварталите, ставащи арена на демонстрации, бяха необичайно спокойни тази сутрин, а обикновено задръстените пътни артерии – почти празни.
Много служители отидоха на работа пеша или с такси, тъй като движението на обществения транспорт е силно нарушено.
Десетки хиляди се включиха в масовите продемократични протести в Хонконг, които се превръщат
във все по-сериозно предизвикателство за властта на централното китайско правителство,
пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Множество мирни демонстранти се събраха в центъра на мегаполиса, след като хонконгските власти изтеглиха полицейските части за борба с безредиците, които ден по-рано използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, предизвиквайки вълна на съчувствие към демонстрантите.
Огромните тълпи, които заляха центъра на Хонконг, дадоха още по-голям тласък на движението против плана на Пекин за избирателна реформа в китайския специален административен район.

Миналия месец централните китайски власти се съгласиха да въведат всеобщо избирателно право за избирането на главен администратор на Хонконг, но с ограничения, които на практика правят невъзможно критици на Пекин да се кандидатират за поста, обяснява изданието.
Вчерашната демонстрация в центъра на Хонконг изглежда беше най-многолюдната от началото на продемократичните протести, изтъква британският в. „Гардиън“.
Някои наричат протестното движение „революцията на чадърите“
заради чадърите, които демонстрантите използват като щит срещу сълзотворния газ и лютивия спрей на полицията, а също за предпазване от жаркото слънцето през деня, посочва ежедневникът.

Китайската комунистическа партия има богат опит в потушаването на размирици. От години тя използва смесица от цензура, арести, въоръжена сила и все по-често пари, за да потиска или смекчава призивите за политическа промяна, пише в. „Ню Йорк таймс“.
Но при разрастващите се протести в Хонконг, настояващи за повече демокрация в специалния административен район, президентът Си Дзинпин, изглежда, изпитва забележителен недостиг на средства, които да използва за намиране на дългосрочно решение, приемливо за всички засегнати страни.

Според в. „Вашингтон пост“ напрегнатата
ситуация в Хонконг поставя Пекин пред сериозна дилема.
Ако властите предприемат прекалено твърди действия за потушаване на протестите, това може да накара още повече хора да подкрепят каузата на демокрацията.

Подобно развитие би поставило Пекин в неудобно положение, като се има предвид, че той никога не би допуснал такова предизвикателство в континенталната част на Китай.

Ако обаче на протестите се даде твърде голяма свобода, има опасност жители на други китайски райони да оспорят комунистическия контрол по въпроси като свободата на медиите, икономическото развитие и правата на малцинствата, коментира вестникът.