Британските, американските и либийските власти обещаха да установят всички обстоятелства, свързани с взривяването на американския пътнически самолет над шотландското градче Локърби точно преди 25 години. Това се посочва в съвместно съобщение, обявено в събота вечер от британското външно министерство .

"Ние искаме всеки, който е отговорен за този жесток акт на тероризъм, да бъде изправен пред правосъдието, искаме да разберем защо това се е случило", се казва в документа . "Решени сме да си сътрудничим, за да се изяснят напълно фактите по това дело", се посочва оше в изявление .

Самолетът, извършващ полет 103 на американската авиокомпания "ПанАм" бе взривен 21 декември 1988г. високо в небето по време на трансатлантически полет за САЩ. Загинаха 270 души - всичките 243 пътници и 16 души екипаж на борда и още 11 в градчето Локърби южно от границата на Шотландия, върху което паднаха отломките.

Следствието стига до заключение, че виновни за атентата са либийските тайни служби. Либиецът Абделбасет ал Меграхи бе предаден от Муамар Кадафи на шотландското правосъдие, заседавало в Холандия, и осъден за експлозията. Той бе освободен по хуманитарни причини през 2009 г. и почина от рак през май 2012 г.

През 2003г. Кадафи прие, че Либия е изпълнила атентата, но отрече лично да го е нареждал. Родтигнато бе съгласие да се изплати обезщетение от 2,7 млрд. долара - по $ 10 млн. за всяка жертва.

Това не сложи край на множеството спекулации за това кой конкретно може да е организирал и извършил атентата.