65-тонен аквариум за 35 различни вида речни риби, мамут в реални размери, фосили на милиони години, диорами с животни от Поломието и Русенския регион в естествената им среда, 15-метрова пещера и още много уникални експонати, разположени на четири етажа с обща площ 2400 кв.м. Всичко това прави новия Екомузей в Русе единствен по рода си в България.
След близо 40 години чакане той беше открит официално вчера.
Дълголетната мечта на поколения русенци, изследователи и музейни работници се сбъдна благодарение на един мащабен проект, обяви директорът на Историческия музей Николай Ненов, минути преди да бъде прерязана лентата. Аз бях дете, когато исках да има такъв музей, призна в емоционалното си слово кметът Пламен Стоилов. Доволен съм, че аз и моят екип си изпълняваме ангажиментите и след като и аквариумът тук бъде завършен напълно, Русе ще има най-хубавия и най-богатия екомузей в страната, добави кметът.
„Когато постъпих на работа като уредник в Природонаучния отдел на Историческия музей, тогавашният завеждащ отдел „Природа“ Еберхард Унджиян ми каза: „Дано поне ти доживееш откриването на Природо-научния музей“. Щастлив съм, че сега мога да кажа: „Доживяхме го, г-н Унджиян!“, възкликна развълнуван специалистът Венцислав Петков. И покани отдавна пенсионирания свой колега да заеме мястото си сред официалните лица при откриването. Петков припомни, че 65-тонният аквариум, който е разположен в приземието на Екомузея, е най-големият в България и скоро ще приюти десетки видове речни риби. Той благодари на всички, ангажирани с довършването на сградата, с експозициите и оформлението на пространствата.
След като отец Марин отслужи кратък молебен за здраве и благослов за новия Екомузей с аквариум, кметът Пламен Стоилов, Николай Ненов и Венцислав Петков прерязаха трикольорната лента и десетки русенци станаха първите посетители на залите с уникалните сбирки.