„Какво се случва с бившето общежите на Техникума по зърносъхранение?! Какво е това вандалско хвърляне на мебели и покъщнина от горните етажи? Що за безобразие е това?!“
Такива възмутени въпроси задаваха неколкократно граждани, които се обаждаха по телефона в редакцията, за да сигнализират за нахвърляните мебели в двора на експансиона на Зърното. 
Оказа се, че този метод за изнасяне на ненужни мебели - с хвърляне директно от прозорците, бил много разпространен като ефективен, тъй като спестявал мъкнене на гардероби и кревати по стълбищата. А в конкретния случай се оказа, че офанзивата, в резултат на която голяма част от двора е затрупана от стари легла, гардероби, бюра, е извършена спешно, за да се освободят двата горни етажа. Това се наложи, тъй като в старото общежитие, което е дадено на нас, до дни започва голям ремонт, обясни директорът на Спортното Любомир Ковачев. 
За този ремонт се заговори през юни 2015 г., когато министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе в Русе за 45-годишнината на училището. Тогава той обяви, че и общежитието, и школската сграда ще бъдат санирани. 
В началото на септември 2017 г. се разчу, че от министерството вече са отпуснали парите за ремонта на общежитието и училището. Сумата е солидна: 3 081 000 лева. Пак тогава стана ясно, че „фирмата-изпълнител вече прави огледи на място“. А тогавашният директор Борис Цветанов увери, че от пролетта на 2018 г. бъдещите шампиони ще живеят в обновената сграда. 
Оттогава мина още една година. Междувременно вече е обновена кухнята, като срещу 130 хиляди лева тя е придобила напълно съвременен вид, похвали се Ковачев. 
Сега идва ред на общежитието. Обадиха ни се от софийската фирма, която ще прави ремонта, и настояха да освободим поне горните два етажа /по проекта пари са предвидени само за тях, а не за цялата сграда/, за да могат час по-скоро да започнат да работят, каза директорът Ковачев. Тъй като разполагам само с един работник, през грипната ваканция повиках учителите и треньорите да разчистим старите мебели, продължи той. 
Сега обаче възникнал нов проблем. Моля познати да дойдат да разгледат това, което сме изхвърлили, и който каквото си хареса, да го вземе - та да поразчистим поне малко и двора, каза Любомир Ковачев. Със същото предложение той се обръща и към русенци - който иска, може да се обади в училището. А всъщност долните два етажа още са пълни със старо обзавеждане, добави той. 
Очакванията са до 3-4 месеца третият и четвъртият етажи на общежитието да бъдат готови да посрещнат момчетата и момичетата. Със сигурност наесен децата вече ще могат да се настанят в ремонтираните стаи - впрочем новите легла и шкафове вече пристигнаха от Пазарджик, уточни директорът. Учениците ще разполагат с гарсониери за по 3 деца, навсякъде със собствен санитарен възел, с баня, с всички удобства. Ще бъде ремонтиран покривът и ще се подменят дограмите в цялата сграда, тя ще бъде санирана и долните два етажа ще бъдат затворени - да чакат по-добри времена. 
Радостното очакване в Спортното училище обаче констрастира с настроенията в Средношколското общежитие. От всичките около 130 негови обитатели 40-ина учат в Спортното. Което означава, че след като те напуснат пансиона, тийнейджърите там ще намалеят приблизително с една трета. Това няма как да бъде оптимистична новина за ръководството и за възпитателите, които и без друго преживяват болезнено демографския срив и липсата на деца, които да им аргументират работните места.