Негодници в МВР са готови да продадат всичко и изнасят информация срещу бъдещи дивиденти от своите благодетели, от тези, които са ги назначили. Това става при смяна на ръководства в МВР, каза пред bTV бившият шеф на БОРКОР Румен Миланов.
Заедно с бившия зам.-министър Николай Радулов те коментираха посоченото преди дни от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов, че МВР е най-политизираното ведомство.

От края на 1999 г. политическото ръководство на МВР беше разделено от професионалното. Обикновено ръководството назначава хора, на които вярва. Но проблемът възниква, когато се смени ръководството, служителите отвътре започват да изнасят класифицирана информация, каза Николай Радулов.

На мен са ми искали да се назначат определени хора за шефове на РДВР-та, които не бяха с добри биографии. Този натиск беше политически. Това става с инструкции на четири очи и с намеци. Говори се иносказателно, примерно: "тук не пипайте", "това не го правете" и т.н. Службогонците се опитват да покажат колко са полезни. Назначават се все по-неопитни хора. Убеден съм, че законът ще бъде променен и главен секретар, назначен от друг министър няма да остане. Този служител няма достатъчно опит, за да заема тази длъжност, коментира Радулов оставането на Светлозар Лазаров и по време на служебното правителство.

Този процес съществува досега. МВР пострада от промените, които настъпиха в него. Обикновено се сменя ръководен състав и пада професионализмът, откъдето идват и слабите резултати на службите. Използват се негодници, които са готови да продадат всичко и чрез изнасянето на информация да извлекат дивиденти. Това каза Румен Миланов, бивш директор на БОРКОР.

Едно от пагубните неща за МВР е политизирането. Министерството, което трябва да бъде най-деполитизирано, се оказа най-политизирано. Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Йордан Бакалов преди дни. За мен е пагубно деленето на квоти в МВР, на хората „на този и на онзи“, на „сини“, „червени“. Това са неща, насложени с годините. Има доста кадри от ДАНС, които тази година са влезли в МВР и след два-три месеца са станали началници. Това означава, че на хората от МВР им е отнета каквато и да е перспектива за растеж“, обясни министър Бакалов. Той посочи, че за него е важно да се даде възможност за доказване на професионалните качества и развитие на служителите от средните ешелони в министерството. Кадровите промени, извършени във вътрешното министерство в началото на управлението на служебния кабинет, Бакалов обясни с желанието за изчистване на партийните квоти в него.