Защо влизате в домовете ни, на какво основание го правите, след като ние не сме теглили кредити и не дължим пари на банките. С тези думи на недоумение и очевидна според тях неправда, отчаяните „полусобственици“ на жилища в бившето АОНСУ посрещнаха екипа на частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, вещото лице оценител и представителя на Сибанк, които започнаха опис на ипотекираните имоти. С цел да не се стига до нагнетяване на напрежение, на място присъстваха и полицаи. За хората в злощастния 11-етажен блок виновник за трагедията е строителният предприемач Явор Блъсков, който според тях трябва да поеме вината и от него да се търси отговорност. Измамените жители в АОНСУ задаваха и риторичния въпрос защо те трябва да присъстват на описването на домовете, в които живеят, а Блъсков - не. Дори поискаха той да бъде доведен с полиция. Както в повечето случаи обаче, емоцията и моралът не намериха пресечна точка със закона.
Кошмарната ситуация с имотите в АОНСУ стана ясна преди 2 години. Тогава се разбра, че закупените на изплащане апартаменти в сградата са ипотекирани от строителния предприемач Явор Блъсков пред банката, от която той е взел кредит за строителството. Заради необслужвания от него заем тя е завела изпълнително дело и настоява имотите да бъдат изнесени на публична продан. Тогава започна опис на част от жилищата, но процедурата бе спряна. Това обаче само забави агонията на хората и затлачи решаването на проблема. Сега 170-те засегнати по случая апартаменти предстои да бъдат оценени и изнесени на публична продан. Имотите, които се описват, всъщност се водят собственост на фирма „Рали 2003“, която е длъжник.
Вчера хората посрещнаха настървено екипа, дошъл да опише имотите им. Чуха се заричания, че домовете няма да бъдат отключвани и съвети да се снимат само вратите им, но не и вътре в тях, защото било частна собственост. Словесно нападение от съседите си отнесе и домоуправителката на злощастния блок заради това, че съдействала на екипа. В крайна сметка обаче описът започна мирно и кротко и работата на частния съдебен изпълнител и вещото лице не беше спъвана. Напротив - пострадалите хора търсеха съветите на специалистите какво могат да предприемат. Случаите обаче са изключително различни и специфични, затова няма как да бъде дадена единна препоръка. Опарените хора негодуваха от липсата на закони и с мъка разказваха, че години наред са работили в чужбина, за да си купят собствено жилище.
Своята болка разказаха и две жени, които сами осъзнаха парадокса, в който се намират, и се нарекоха „собственици на апартаменти, ама не съвсем“. Светла Петрова сподели, че платила на Блъсков около 23 500 лева за жилището си, но когато разбрала, че то е с ипотека, спряла да погасява вноските си. Това обаче й коствало изгонване от апартамента, и то без предупреждение, тъй като предприемачът сменил ключалките, изнесъл покъщнината и багажа на семейството й и дори настанил наематели. Сега хората, които са поставени в идентично на нейното положение, обясняват, че искат да съдействат на съдебния изпълнител, но реално няма как да осигурят достъп до уж техните апартаменти, тъй като нямат ключове за тях.
Това е една голяма човешка трагедия, призна частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Затова обясни, че няма намерение да използва дадените му от закона правомощия да разбива врати и отключва жилища, до които не е осигурен достъп. За тези, които не отворят домовете си, най-вероятно ще бъде насрочена друга дата за опис. Оказа се, че залепените уведомления за процедурата набързо били скъсани, а хората предполагат, че това е дело на съратници на Блъсков.
Повечето от хората имат сключени предварителни договори за покупко-продажбата, които обаче се оказва, че не са вписани. За част от засегнатите, които са се издължили за жилищата си, съществува вероятност ипотеките да бъдат вдигнати. Това обаче все още е само в сферата на възможностите, тъй като същинската работа по казуса тепърва предстои.