- Д-р Цонева, кога едно дете трябва да бъде прегледано от очен лекар?
- Семейството, което иска да е отговорно към здравето на детето си, би трябвало до третата му година да е наясно и със състоянието на зрението му. Има вродени заболявания на очите и аз истински се учудвам, когато родители, които имат лошо зрение, не водят децата си на лекар. Често се случва такива малки пациенти да дойдат в кабинета едва след като тръгнат на училище, а тогава е вече късно за реакция. Имам предвид т.н. състояние „мързеливо око“ или на медицински език - амблиопия. То представлява замъглено или некачествено зрение на всички дистанции. Представлява намалено зрение на едното око, без да има анатомично нарушение. Започва по време на детството и ако не се лекува правилно, намаленото зрение на едното око остава за цял живот, което не може да се коригира с очила.
- Това ли е най-често срещаният проблем?
- Да, и преди години, когато профилактичните прегледи се правеха задължително, още от бебешка възраст ние търсехме този проблем. Тъй като той е характерен за детската възраст, често е трудно да се открие само с наблюдение у дома без помощта на специалист. Затова е добре още в първата година от живота на детето очите му да са прегледани, за да може до петата година да се стимулира мързеливото око и то да се развие. Степента може да е различна и ако не се коригира това състояние, може да има големи последици, когато порасне. Представете си шофьор, който не вижда с едното си око - той няма достатъчно добра представа за ситуацията около себе си, няма 3D виждане, каквото е двуочното зрение. Той не е в състояние да прецени реално дистанцията между колите, тъй като гледа само с едно око фактически. С течение на времето се изработва някакъв вид дълбочинно зрение, но то не е достатъчно. Ето защо ние се опитваме да помагаме на такива хора още в най-ранна възраст, когато може да бъде преодоляно това състояние и да се накара мързеливото око да се развие и да работи. Зрението, за щастие, продължава да се развива и след раждането, тъй като е най-съвършената функция на мозъка. Това е нашият шанс да го променяме и коригираме.
- Какви са заболяванията при децата в училищна възраст?
- Децата, които нямат вроден дефект, все по-често още от първи-втори клас вече са жертва на новата мода - компютърно късогледство. Преди това се случваше много по-късно и преди седмата година нямаше късогледи деца, освен вродените.
- Сериозно ли обвинявате компютрите?
- Напълно - те по цял ден са пред екраните - компютърни и телефонни. Мога да обясня механизма, по който се случва нарушението на зрението. При продължително взиране от близко разстояние се нарушава зрението. Получава се спазъм, който остава траен и окото вече не вижда добре. Има мускул в тази част на очите, който „наглася“ окото да гледа наблизо и далеч. Ако не беше той, нямаше да можем да виждаме добре на близко разстояние, както се случва, когато отслабне при хората над 45-годишна възраст.
Прекаленото взиране и пренапрежение променят оптиката на окото и с това се нарушава зрението.
- Какво препоръчвате, освен по-малко време пред екраните?
- То е ясно, че децата не могат да бъдат лишени нито от компютри, нито от смартфони, но поне могат да бъдат контролирани да не се прекалява. Нека на всеки час да има поне един поглед надалеч, в най-далечната възможна точка, за да не се получава онзи спазъм, за който споменах. Това препоръчвам и за възрастните хора, които са пред компютри по цял ден на работа. Един такъв поглед през прозореца навън за десетина минути карат очите да си починат и им помага да запазят качественото си зрение. Лично аз препоръчвам на компютърните специалисти, които действително много часове са пред екраните, да си слагат капки изкуствени сълзи, за да овлажняват очите. Те толкова се взират, че забравят дори да мигат.
- В първите дни на учебната година какво е добре да се направи за здравето на децата?
- Профилактичен преглед при специалист, за да може да се установи проблем, ако има, и да има време за корекция. Така всички ще са спокойни, че детето ще възприема добре материала в училище.
- За какво трябва да внимават родителите на първокласниците?
- Хубаво е да наблюдават позата, в която детето учи и пише домашните си - не на колене, не на четири крака, не по корем в леглото. Разстоянието между очите и книгата трябва да е между 30 и 40 см. Добре е светлината да отива към страната, на която пише детето. Ако очите са зачервени или има често мигане, хубаво е да се потърси мнението на офталмолог.