Бившият пощаджия на петричкото с. Яково Георги Тилев е предаден на съд за присвоени 138 хил. лв. Окръжната прокуратура внесе преди дни обвинителния акт в съда.

Тилев ще отговаря за извършени десетки присвоявания на различни суми за периода от октомври 2001 г. до февруари 2010 г. Тогава той е бил служител на "Български пощи" и е обслужвал няколко малки отделечени селца в района. Прокуратурата го обвинява, че е използвал фалшиви документи - нареждане-разписка, за теглене на пари и закриване на депозити по лични сметки в две банки на името на различни хора, като подписът на "наредител" не е поставен от тях. Пощаджията е присвоил и пари на съселяни, които са му ги дали, за да ги внесе в банков клон в Петрич, но той си ги е прибирал за себе си.

Случаят се разплете от 70-годишна баба от с. Тонско дабе. Възрастната жена, който от години живеела на село и не е стъпвала в Петрич, отишла през 2010 г. да тегли пари от банковата си смета в града и установила, че някой друг е свършил това преди нея. Тогава десетки стари хора започнаха да проверяват сметките си и се оказа, че някой е теглил от тях. Други пък се доверявали на Тилев и му давали пари на ръка, за да им ги внася, защото трудно пътуват до Петрич. Те пък разбрали, че сумите им на влог не нарастват, а намаляват.