Тайни ислямски пансиони има от години в България, разкри разследване на Нова телевизия. Те предоставиха кадри от частна къща в Исперих, която е съвсем близо до полицейското управление. В нея неопределен брой момчета на възраст около 14 години живеят и учат по неустановена програма. От Агенцията за закрила на детето не знаят какви са тези деца в подобни интернати, защо родителите им не се грижат за тях. Подобни центрове има в Делчево, Тервел, Шумен, Билка, Кърджали, Люляково, Трън. Няма писмено разрешение от родителите за пребиваване на децата в центровете в Шумен, Тервел и Делчево.
Репортер под прикритие, който се представи за майка на момче с мюсюлманско вероиповедание, бе обстойно бомбардиран с предложения как детето му безплатно ще учи ислям, ще ходи на екскурзии до Турция, как може след това без да плаща да учи висше в южната ни съседка. "Става въпрос за сина ми, той е мюсюлманин иска да учи Коран. Колко ще струва", пита загрижената майка. Отговорът - "Нищо не струва, само да учи. Тука ще яде, само месо ще яде, тука ще учи и след туй може да го пратим в Турция, знаеш ли колко деца са заминали?", се чуват реплики по време на репортажа, голяма част, от който бе заснет със скрита камера.

Пред репортерския микрофон момчетата от нерегламентирания пансион отбягват конкретните отговори, едно от децата твърдеше, че е от Исперих, но не отговори на какво ги учат в пансиона и побърза да избяга.

От репортажа стана ясно, че за нерегламентираните обучителни центрове не знаят нито в Главното мюфтийство, нито в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Бившият председател на ДАЗД Калин Каменов заяви, че когато една неправителствена организация има желание да води обучение, не би трябвало да има притеснение да каже от къде идват нейните финанси. "Дори в държавните интернати има форми на насилие, представете си какво се случва с онези, които са без контрол", каза Каменов.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев заяви в студиото на телевизията, че не може да има обучение по ислям без да е ясна програмата. "Не знаем кой е преподавателя, не знаем на какво ги обучават - дали само как да четем свещения Коран или ги учат и на други неща", каза Генджев. Той посочи разликата между българските мюсюлмани, които изповядват сунитски ислям. "Нашите молитви са едни", каза Генджев и каза, че не знае дали децата не се учат на шиитската деноминация. Той обясни, че по негово време са открити три законни мюсюлмански училища в Русе, Момчилград и в София, но техните възпитаници са без работа. В същото време се привличат имами от Турция. "Имаме Висш ислямски институт, където подготвят кадри, но нито един от тези кадри не работят. Сегашният мюфтия - Мустафа Алиш е обучаван в Турция", каза Генджев. Той призова: "Търсете във всяко нещо парите. Сега събират тези деца безконтролно, никой не може да каже знанията им няма да бъдат ползвани за нещо".

Председателят на дирекцията по вероизповеданията към МС Емил Велинов беше изключително дипломатичен. "Няма нищо нередно в това да се опиташ да помогнеш на социално бедни семейства", заяви той. "Като специализирана администрация на МС работим с МВР, колегите от закрила на детето, проверяват всички сигнали. През 2010-2012 година сезирахме Главното мюфтийство, които не знаеха за тези центрове. През 2013 г. Главното мюфтийство излезе с програма за Кърджали, Тервел, Крън, Делчево.
Нищо лошо няма да се организират курсове за изучаване на Корана", каза той. Велинов категорично отрече да става въпрос за обучение в терористична дейност.