Очаква ни обикновена и по-мека, отколкото сме свикнали, предизборна кампания, прогнозира социологът Андрей Райчев по БНТ.

Според него основният скандал вече е зад гърба ни.
„Това е една година скандал след изборите през 2013 г., шест месеца протести, шест месеца постпротестна ситуация, в която скандалът между опозиция и власт се превърна в скандал между управляващите партии и те се оттеглиха по един не предварително обмислен начин. Така че и обвиненията, и контраобвиненията, всичко това е направено“, коментира той.

Андрей Райчев обаче смята, че положението е безнадеждно и то в два смисъла.

“Първо, има едно безнадеждно откъсване на политиците от гласовете на хората. Хората окончателно са ги отписали, смятат ги за изроди. Второ  - има една безнадеждност в ситуацията откъм мобилизация. Страната се нуждае от мобилизация, ние трябва да започнем да правим повече за по-малко пари”, добави той.

Според политолога Даниел Смилов избирателната активност ще бъде близо до нормалното за парламентарен вот, което е около 60%.

По време на кампанията ще се чуят и много клишета, партии ще обещават един милион работни места, два милиона работи места, тунела под „Шипка“, влака стрела до Бургас, прогнозира той.

Смилов смята, че въпреки умората от скандалите през цялата година хората вече усещат криза на управляемост и искат по някакъв начин да й се сложи край. Затова според него изглежда ще има вот за по-стабилно управление с някакъв по-дългосрочен хоризонт.

Той твърди, че определяща за предпочитанията на хората за кого да гласуват ще бъде и ситуацията с банковата система.

„Българската нация дава властта във влюбено състояние. Тя се влюби в Иван Костов и му даде цялата власт, в Симеон Сакскобургготски и последната любов, която е напът да се върне като полулюбов, е Борисов“, коментира от своя страна Андрей Райчев. 

Неговото мнение обаче за стабилността след изборите се разминава с това на Смилов.

Според Райчев най-вероятният вариант е следващото правителство да е на ГЕРБ и Реформаторите, които обаче ще се изпокарат много бързо.

Смилов пък смята, че двете политически формации могат да имат стабилно управление.

„Това е логична коалиция, ако остане на ниво личностни дрязги, ще е несериозно“, посочи той.