"Вероятно ще открием рекорден брой секции извън страната на тези избори." Това заяви в предаването „Преди всички" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той очаква засилен интерес към участие в изборите от страна на българите в чужбина.
"ЦИК е взела още 2 решения за отказ за регистрация - на „Младежка толерантност" и „Европейска алтернатива за развитие", като наблюдатели на предстоящите избори", каза още Томов.
"Когато Комисията не стига до мнозинство, в решението не се изписват мотиви. Просто има дебат в Комисията относно ситуацията с тези граждански сдружения, при които безспорно може да се установи, че се намират в тясна зависимост с политическа организация, участваща в изборите. Очевидно имаме проблем и проблемът е този дебат да породи едно общо становище на Комисията, около което тя да се обедини, за да може да вземе решение в такива случаи. Проблемът е в това, че в тези случаи не можем да формираме мнозинство, мненията в Комисията се различават, поради което вземаме решение за отхвърляне. Възможно е да има и в бъдеще такива случаи", поясни той.
"Сега навлизаме в най-горещия етап на кампанията. Общо взето се знае кои ще бъдат нещата, които ще са в центъра на общественото внимание, жалбите, нарушенията на Изборния кодекс, организацията на работа на районните и секционните избирателни комисии, гласуването в чужбина", добави Томов.